Prima pagina

Egger vine cu 500 mil. euro la Suceava

22.12.2005, 19:32 68

Compania austriaca Egger Osteuropa Beteiligungs, unul dintre principalii jucatori pe piata europeana a materialelor lemnoase, a anuntat ieri ca va derula in Romania investitii de jumatate de miliard de euro in industria prelucrarii lemnului.

"Am ales Romania datorita materiilor prime foarte bune pe care le are, datorita cererii mari de produse de mobila pe piata interna si datorita clientilor pe care deja ii avem in Romania", a declarat Michael Egger, CEO al grupului austriac.

Investitia se va derula in etape, prima dintre acestea fiind construirea unei fabrici de PAL in judetul Suceava. Unitatea de productie va necesita investitii de 210 mil. euro, 60% din finantare urmand sa fie asigurata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Cele doua parti au semnat ieri la Bucuresti acordul de colaborare.

"Cele 127 mil. euro cu care banca va contribui la proiectul de la Suceava reprezinta o suma importanta investita intr-un domeniu strategic al Romaniei, care speram sa atraga si alti investitori straini. Romania beneficiaza de materie prima foarte buna si ar trebui sa exploateze acest avantaj", a declarat Hildegard Gacek, director in cadrul BERD.

Institutia financiara a anuntat ca finantarea va consta in achizitia de actiuni, in limita sumei de 17 mil. euro, precum si in imprumuturi de 110 mil. euro.

"Vom derula o investitie foarte mare pentru industria mobilei din Romania, deoarece consideram ca exista premise pentru o crestere a domeniului in viitor", a mai spus Egger. Lucrarile la fabrica de la Suceava ar urma sa inceapa in primavara anului viitor si sunt programate sa dureze circa un an.

Egger estimeaza ca pentru prima faza a proiectului cifra de afaceri obtinuta din activitatile din Romania va fi de 150 mil. euro. "Fabrica va produce bani pentru investitii, deoarece, asa cum procedam in cazul tuturor capacitatilor de productie, folosim banii pentru reinvestitii", a mentionat Egger.

Grupul Egger, care detine 15 fabrici in cinci tari europene, in care lucreaza circa 5.000 de angajati, a avut in anul fiscal 2004 - 2005 o cifra de afaceri de 1,7 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO