Prima pagina

Faceti loc pentru Cyber Centre!

21.03.2001, 00:00 12



Doua companii mondiale de prima marime din comunicatii si IT vor sa-si stabileasca baze de operatii in nordul Capitalei. Sosirea lor este mijlocita de un program guvernamental, propus de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si numit Cyber Centre Bucharest.

Programul isi propune sa creeze echivalentul unui parc tehnologic, in care sa se concentreze operatii ale firmelor din domeniul IT si comunicatii. Suma totala a investitiilor estimata pentru debut este de 100 de milioane de dolari, din care statul va acoperi 20%.

Surse din minister afirma ca o mare companie de comunicatii e pregatita sa participe cu 30 de milioane, in vreme ce o alta companie din IT doreste sa asambleze calculatoare aici. Nu vor exista scutiri de taxe, insa statul va contribui cu terenuri si cladiri, precum si cu o anume protectie pentru banii investitorilor.

Pentru investitii care depasesc un anumit prag, exista speranta unor facilitati financiare, pe care proiectul nu le specifica.

Limita minima a investitiei urmeaza sa fie stabilita undeva intre unu si zece milioane de dolari. Oricum, investitorii nu vor putea intra in aceasta afacere fara a se angaja ca vor pastra obiectul de activitate si personalul un numar de ani.

Rata interna de rentabilitate este previzionata de autorii din MCIT la 50%, presupunerea initiatorilor fiind ca firmele membre vor avea fiecare un profit minim de 500 de mii de dolari pe an.

Pe langa activitatea de productie, Cyber Centre va incerca sa construiasca o retea profesionala, prin care facultatile, studentii, firmele si specialistii din domeniu sa poata explora oportunitatile pe care le ofera noua economie.

Practic, acest concept este o combinatie intre un incubator de afaceri, un campus cibernetic si un parc tehnologic.

"Ministerul vrea sa convinga marile companii sa-si dezvolte operatiuni de productie aici, pentru a pastra in tara mana de lucru extrem de calificata a domeniului", spune Adriana Ticau, director de Strategie IT in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Problemele cele mai dificile in constructia Cyber Center sunt cele care tin de patrimoniu. Atat halele de productie din Pipera sau Baneasa, cat si terenurile aferente au o situatie incerta.

In acest moment sunt mai mult de 80 de procese pe rol pentru terenuri din aceasta zona, in vreme ce, in unele cazuri, halele de productie mai apartin doar formal intreprinderilor - in realitate, unele dintre ele fiind in folosinta unor companii private asociate cu cele de stat. In acest moment, mai multe ministere cauta sa dea de urma contractelor si sa stabileasca cine poseda ce.

Parcurile tehnologice sunt vazute ca o solutie de dezvoltare rapida in multe tari sarace ale lumii, tari care nu mai spera sa recupereze decalajul tehnologic in alte domenii si mizeaza pe dinamismul acestui sector.

In India, de exemplu, guvernul a declarat productia de software drept o prioritate nationala si o sprijina prin masuri fiscale care merg pana la scutirea de impozit pe 10 ani.

In Spania, parcul tehnologic din Andaluzia nu ofera scutiri, insa are loturi de teren, hale sau birouri deja construite, la preturi modice.

Pe de alta parte, centrul din Bucuresti este doar inceputul: daca merge, MCIT va infiinta centre zonale in orase monoindustriale precum Galati, Brasov sau Resita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO