Prima pagina

Fantoma Bancorex bantuie prin bilantul BCR

25.09.2003, 00:00 34



Fantoma Bancorex va urmari, dupa cum arata ultimele informatii, inca mult timp de acum incolo activitatea Banci Comerciale Romane (BCR). Mai exact, cateva scrisori de garantie emise cu ceva vreme in urma de Bancorex pentru niste firme care au desfasurat afaceri de comert cu statele arabe (Arabia Saudita, Iran , Irak) si a caror urma a fost pierduta peste noapte.



Chiar daca nu a fost prea mult mediatizat, acesta a fost unul dintre subiectele cele mai fi fierbinti dintre autoritatile romane si reprezentantii BERD si IFC, in contextul vanzarii pachetului de 25% din BCR, cand a venit vorba despre Bancorex si cine se va ocupa in viitor de ceea ce a mai ramas din aceasta banca.



"La un moment dat s-a pus problema stabilirii unui termen limita pana la care statul roman urmeaza sa plateasca eventualele datorii din litigii preluate de la Bancorex, dar nu s-a putut stabili exact intru-cat se pare ca exista niste scrisori de garantie emise de Bancorex, despre care nu se stiu prea multe, si care la un moment dat - chiar si peste ani de zile - ar putea sa vina la scadenta", au declarat pentru ZF surse apropiate tranzactiei.



Potrivit legislatiei in vigoare scrisorile de garantie emise in relatia cu statele arabe isi pierd valabilitatea in momentul in care sunt executate. Si cum practic in contabilitatea preluata de la Bancorex nu sunt mentionate date despre aceste scrisori de garantie, dar exista informatii certe ca ele au fost emise, in orice moment pot apare posesorii lor care au dreptul sa ceara despagubirile cuvenite.



Contactata de ZF conducerea BCR nu a dorit sa comenteze aceste informatii.



La sfarsitul saptamanii trecute autoritatile romane au anuntat ca au ajuns la un acord cu BERD si IFC prin care cele doua institutii institutionale vor prelua un pachet de 25% din banca pentru 222 milioane de euro.



"Pretul obtinut de statul roman, care de altfel contureaza si o valoare de piata a bancii, este bun tinand cont de ce probleme s-au ridicat. De exemplu, au fost solicitate provizioane suplimentare de peste 1.400 miliarde de lei pentru creditele considerate de BERD si IFC ca fiind neperformante. Apoi, un alt exemplu ar fi faptul ca au considerat ca activele fixe (in special)ar fi supraevalutate cu peste 2.000 miliarde de lei, si tot asa", spun sursele citate.



Potrivit informatiilor existente in acest moment cu privire la aceasta tranzactie, principala solicitare a viitorilor actionari, acceptata de autoritatile romane, vizeaza restructurarea la varf a managementului bancii, prin separarea functiilor de conducere de cele administrative.



Negocierile au atins si problema redimensionarii numarului personalului angajat, dar o decizie nu a fost inca luata. Banca are in acest moment peste 12.000 de angajati, cu 1.000 mai multi decat la sfarsitul lunii august 2002.



Cel mai probabil ca noii actionari vor incerca sa impuna un plan de restructurare drastic la nivelul tuturor celor aproape 290 de sucursale.



Una dintre cerintele investitorilor este si analiza eficientei sucursalelor si participatiilor bancii. In ceea ce priveste companiile financiare, expertii BERD si IFC apreciaza ca, desi au consemnat o crestere accelerata, nu aduc, inca, profituri semnificative pentru banca.



De asemenea, viitorii actionari sustin o restructurare accelerata a participatiilor la firmele non-bancare si non-financiare. Fiecare susbsidiara va face obiectul unei analize actualizate.



Sursele citate au mai spus ca BERD si IFC vor propune, incepand de anul viitor, tinte de profitabilitate superioare celor stabilite de conducerea bancii. Tot pentru 2004, partile au ajuns la un acord privind introducerea in rezervele bancii si nedistribuirea diferentei dintre profitul rezultat prin aplicarea standardelor de contabilitate romanesti si cele internationale.



BCR a incheiat primul semestru cu un profit net de 75 milioane de dolari, valoarea totala a activelor urcand la 158.435 miliarde lei, echivalentul a circa 4,8 miliarde dolari.



Conducerea bancii estimeaza ca profitul net pentru 2003 va atinge cel putin 170 de milioane de dolari.



Capitalul social al bancii se ridica la 7.924 de miliarde de lei (aproximativ 226 milioane euro) si este impartit in 792.488.750 actiuni a cate 10.000 de lei fiecare. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO