Prima pagina

Fiscul tine cu dintii de veniturile din TVA

Fiscul tine cu dintii de veniturile din TVA

Sebastian Vladescu a avertizat ca nu va intarzia sa ia masuri in cazul in care constata o crestere a fraudei fiscale prin aparitia de firme fantoma care "sa rupa lantul TVA".

29.03.2007, 19:17 10

De pe 15 aprilie si pana la sfarsitul lui 2008, importatorii care aduc marfa din afara UE vor plati din nou TVA in vama, dupa trei luni de la renuntarea la vechiul sistem, conform unei ordonante de urgenta adoptate ieri de Guvern pentru amendarea Codului fiscal. In acelasi timp, companiile care beneficiaza de scutire de TVA la importuri pentru livrari in alte tari din Uniunea Europeana vor fi obligate sa garanteze in vama valoarea aferenta TVA, pana la prezentarea catre Fisc a dovezii ca bunurile chiar au fost livrate intr-un alt stat membru.
Ministerul Finantelor a propus aceste masuri fiind ingrijorat de scaderea brusca a incasarilor din TVA si de cresterea evaziunii. Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala a confirmat recent temerile, raportand ca modificarea legislativa a dus la cresterea evaziunii fiscale, intrucat aceasta masura de relaxare fiscala "a fost exploatata de unii importatori in interes propriu si in defavoarea bugetului de stat".
Potrivit unei analize a Ministerului Finantelor, aproximativ 40% din importurile de legume, fructe, flori realizate de la inceputul anului din statele non-UE nu au fost evidentiate in vama.
Pentru importurile din tari membre ale UE TVA nu se mai plateste in vama, ci de-abia la capatul lantului comercial, incasarile Fiscului fiind amanate cu cel putin 60 de zile. De asemenea, de la 1 ianuarie 2007 Codul Fiscal a eliminat sistemul de plata la vama a TVA pentru importurile din statele non-UE. Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a avertizat ca nu va intarzia sa ia masuri in cazul in care constata o crestere a fraudei fiscale prin aparitia de firme fantoma care "sa rupa lantul TVA".
Vladescu afirma ca majorarea deficitului bugetar la circa 0,6% din PIB in februarie a fost determinata in buna masura de scaderea veniturilor din TVA. Recent, Finantele au majorat substantial suma proiectata a fi atrasa de pe piata prin titluri de stat pentru a finanta deficitul programat sa ajunga la 2,8% din PIB la sfarsitul anului.
Reintroducerea platii TVA in vama pentru importurile din afara UE nu-i va afecta pe importatorii care in anul anterior au derulat importuri cu valori semnificative si indeplinesc criteriile pentru a obtine certificat de amanare a platii TVA. In sedinta de Guvern de ieri, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica, a precizat ca Ministerul Finantelor tine "o monitorizare atenta" a certificatelor de amanare a platii TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO