Prima pagina

Guvernul se pregateste sa scoata la vanzare CEC

08.04.2004, 00:00 8



Anuntul pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar putea fi publicat in luna martie a anului viitor, in calendarul operatiunilor premergatoare acestei etape luna sptembrie 2004 figurand ca termen limita pentru selectarea consultantului. Repunerea pe tapet a privatizarii CEC a fost confirmata inca de acum doua saptamani de premierul Adrian Nastase, care spunea ca se asteapta ca in doua-trei luni procesul de vanzare al CEC sa fie demarat.



"Odata ce am decis sa continuam procesul de privatizare in



sectorul bancar, si am observat in majoritatea cazurilor ca problema gestionarii, in general, este legata de tipul de proprietate, suntem hotarati sa acceleram procesul de privatizare , inclusiv privatizarea CEC care va incepe in decursul viitoarelor luni, si speram sa avem un consultant foarte curand pentru a ne furniza datele pentru strategia de privatizare. Dupa parerea mea, privatizarea CEC trebuie sa se finalizeze pana la sfarsitul anului viitor", spunea premierul.



Potrivit unor surse bancare citate de Mediafax, graficul pentru privatizarea CEC va fi definitivat pana la jumatatea lunii aprilie 2004, iar anuntul pentru angajarea consultantului va fi publicat pana la sfarsitul lunii mai.



In perioada octombrie 2004 - ianuarie 2005, consultantul va evalua situatia bancii si va elabora studiul de fezabilitate, pentru luna februarie 2005 fiind prevazuta aprobarea strategiei de privatizare in Guvern.



Sursele citate au precizat ca Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala vor stabili, in strategia de privatizare, procedurile prin care sumele depuse la CEC de populatie, precum si dobanzile aferente sa fie garantate de Fondul de garantare a depozitelor din sistemul bancar.



Totodata, pana la momentul aprobarii strategiei de privatizare vor fi suspendate orice fel de investitii majore la CEC.



In conextul inaintarii destul de greoaie a procesului de privatizare in Romania reprezentantii Fondului Monetar International au cerut recent autoritatilor romane sa demareze inca din acest an procesul de privatizare al CEC. Exemplele aduse de oficialii FMI sunt pe de o parte Petrom si pe de alta BCR. La Petrom termenele de depunere a ofertelor finale sunt amanate de la luna la luna, in timp ce la BCR de abia prin luna mai ne puteam astepta la finalizarea primei etape a procesului de privatizare, respectiv vanzarea unui pachet de 25% catre BERD sI IFC. De fapt este destul de interesant de vazut pe ce se bazeaza oficialii romani cand vorbesc de demararea procesului de privatizare la CEC in contextul in care pentru BCR se cauta de ani buni de acum un investitor strategic.



CEC trece in acest moment printr-un amplu proces de restructurare, proces demarat in 2002 si estimat a se incheia in 2005.



Pentru anul acesta se va continua procesul de restructurare institutionala, prin inchiderea tuturor agentiilor nerentabile, in jur de 200-300, vor mai fi disponibilizati in jur de 1000 de angajati, si se va apela la o firma specializata in evaluare profesionala a personalului, ceea ce va duce in final la o apreciere mai justa a personalului si, implicit, la o retribuire mai corecta a angajatilor.



Anul trecut CEC a raportat un profit net de peste 483 de mld. lei, mai mult decat dublu fata de anul anterior (232 mld. lei). Valoarea activelor a ajuns, la sfarsitul lui 2003, la circa 40.000 de miliarde lei, iar soldul creditelor la 7.033 de miliarde lei. CEC are in acest moment un capital social de 642 miliarde lei. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO