Prima pagina

Henk Mulder incheie al doilea mandat la conducerea ABN Amro Romania

31.05.2005, 19:50 41

Henk Mulder, 51 de ani, presedintele ABN Amro Romania, isi incheie cel de-al doilea mandat la conducerea filialei locale a grupului olandez.

Succesorul sau urmeaza a fi Peter M. Weiss, actualul sef al operatiunilor de la Atena, au declarat pentru ZF surse bancare.

Mulder este cel care a pus pe picioare afacerile ABN Amro in Romania, in toamna anului 1995, si a condus afacerile bancii pana in 1999. In vara anului 2002, Henk Mulder a revenit la Bucuresti pentru a prelua pozitia de presedinte in urma demisiei lui Robert Rekkers, care parasise banca pentru o functie similara la Banca Transilvania.

El lucreaza pentru ABN incepand din 1983. In continuare, Mulder se va ocupa de activitatile grupului in Indonezia.

Potrivit unei reguli de management al resurselor umane in cadrul grupului, o pozitie de presedinte nu poate fi detinuta pe o perioada mai mare de trei ani consecutiv. Cu toate acestea, vestea plecarii lui Mulder a constituit o surpriza in mediile bancare, desi in ultimul an circulasera zvonuri privind discutiile purtate de seful ABN Amro Romania cu actionari ai altor banci pentru un post de presedinte.

Dupa inca trei ani de mandat la Bucuresti, Henk Mulder lasa in urma un proiect de-abia inceput de dezvoltare a segmentului de produse si servicii din categoria consumer banking. Decizia strategica la nivelul grupului pentru aprobarea investitiilor destinate acestui sector a fost luata de-abia la inceputul anului trecut, primele produse fiind lansate in toamna lui 2004. Deocamdata, investitiile au fost limitate, fara a viza extinderea retelei de unitati - in numar de 15. In paralel, au fost dezvoltate serviciile de cash management si electronic banking.

Haris Hanif, general manager consumer banking, a afirmat recent ca ABN Amro planuieste sa lanseze o ofensiva puternica pe piata de retail in termen de aproximativ un an, un an si jumatate.

In conditiile unei cresteri mai lente a activelor bancii comparativ cu piata in ansamblu, ABN Amro Romania a alunecat in ultimul an de pe locul patru pe locul sase, cu o cota de piata de circa 4,9%. In urma concretizarii proiectului de fuziune dintre HVB Romania si Banca Tiriac, ABN ar urma sa ajunga pe pozitia a saptea, indepartandu-se de topul primilor cinci jucatori din sistem, in contextul unei concurente din ce in ce mai acerbe, inclusiv din partea "urmaritorilor" - Bancpost si Alpha Bank.

Cel putin deocamdata, banca isi mentine decizia de a nu isi consolida pozitia pe piata prin achizitii. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO