Prima pagina

Iberdrola va controla 10% din reactoarele 3 si 4

05.03.2008, 18:25 8

Compania spaniola Iberdrola, unul dintre partenerii Nuclearelectrica in dezvoltarea centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, va controla o cota de cel putin 10% in consortiul care va construi si exploata reactoarele 3 si 4, a anuntat miercuri grupul iberic, citat de Thomson Financial. Valoarea totala a proiectului care urmeaza sa fie finalizat in anul 2014 este de aproximativ 2,3 miliarde de euro, ceea ce ar putea duce investitia spaniolilor la peste 200 de milioane de euro. Potrivit companiei investitia initiala a consortiului pentru demararea proiectului va fi de 30 de milioane de euro.
Compania de stat Nuclearelectrica a ajuns, saptamana trecuta, la un acord cu cele sase companii selectate - Enel (Italia), Electrabel (Belgia), Iberdrola (Spania), CEZ (Cehia), ArcelorMittal Romania si RWE (Germania) - privind participarea acestora la constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 ale centralei Cernavoda.
Acordul vizeaza formarea unei societati mixte intre Nuclearelectrica si cei sase investitori, viitoarea companie de proiect urmand sa construiasca, sa puna in functiune si sa exploateze cele doua reactoare, costurile investitiei fiind evaluate la 2,3 miliarde de euro.
Documentul prevede, printre altele, si participatia fiecarei companii in capitalul firmei de proiect, informatie care inca nu a fost facuta publica.
Dupa ce conducerile celor sase companii vor aproba acordul, raportul comisiei de negociere cu investitorii urmeaza sa fie aprobat de Guvern, iar in etapa finala va fi semnat acordul investitorilor si inregistrarea companiei de proiect.
Cele doua reactoare vor avea, fiecare, o putere instalata similara cu cea a unitatilor deja functionale, de circa 700 MW.
Nuclearelectrica furnizeaza in prezent 17%-18% din consumul anual de energie la nivel national.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO