Prima pagina

Impact a pierdut pariul cu euro

16.02.2005, 00:00 9

Profitul net al constructorul de vile Impact Bucuresti a scazut anul trecut cu 16% in euro pana la 4 milioane de euro (162,8 miliarde de lei), desi cifra de afaceri a companiei a urcat cu 43% pana la 25,6 milioane de euro (1.039 miliarde de lei).
Oficialii comopaniei spun ca principala cauza a reducerii profitului este potrivit reprezentantilor companiei scaderea neasteptata a cursului de schimb leu-euro care a redus sumele in lei incasate de la clienti, contractele incheiate de companie fiind exprimate in euro. Impact a renuntat, de altfel, incepand din aceasta luna preturile exprimate in euro pentru vile, preferand in schimb preturile in lei, indexate la rata inflatiei.
"Profitul este sub estimarile de la inceputul anului din cauza scaderii neasteptate a cursului leu-ero. Din acest motiv am decis ca incepand din februarie sa vindem vile in lei," spune Carmen Sandulescu, directorul economic al companiei. La veniturile mai mici decat cele asteptate s-au adaugat anul trecut si cresterea costurilor cu forta de munca cu 30% si a celor cu materialele de constructii cu aproximativ 20%.
Compania a obtinut anul trecut o crestere de 233% a valorii contractelor semnate fata de 2003. Impact s-a concentrat insa pe o piata cu marje mai reduse de profit, cea a locuintelor insiruite. Compania are in prezent proiecte de constructie de locuinte in in ansambluri rezidentiale in Bucuresti, Oradea, Constanta si Ploiesti.
Impact a finalizat in aceasta saptamana vanzarea unei emisiuni de obligatiuni in valoare de 8,6 milioane de euro cu o scadenta de patru ani. "Obligatiunile au fost vandute prin metoda plasamentului privat si au fost achizitionate de un singur cumparator: filiala din Londra a bancii olandeze ING", spune Carmen Sandulescu.
 Dobanda emisuinii este EURIBOR la sase luni, la care se adauga 6,5 puncte procentuale. Sumele atrase urmeaza sa fie folosite pentru proiectele imobiliare ale companiei din 2005 si 2006. Prima emisiune de obligatiuni a companiei, in valoare de 50 miliarde de lei (circa 1,6 miloane de euro) lansata in 2002 va ajunge la maturitate in a doua jumatate a acestei luni.
De la inceputul anului actiunile Impact au urcat la Bursa cu 33%, investitorii ian actiunile companiei castigand si de pe urma dreptului de a cumpara actiuni la un pret de 2.000 de lei. O actiune Impact a fost cotata ieri la inchidere la 7.950 de lei, in scadere cu 3% fata de sedinta anterioara. Societatea de interemdiere bursiera Broker din Cluj a vandut ieri pe piata un pachet de actiuni Impact in valoare de 0,42 milioane de euro. Capitalizarea bursiera a Impact se ridica la 106 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO