Prima pagina

In Romania nu se stie ce investitii straine sunt si de unde

01.09.2000, 00:00 23



In Romania exista doua surse de informare privind volumul investitiilor straine, Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) si Banca Nationala a Romaniei (BNR), intre raportarile carora diferentele sunt atat de mari incat practic nivelul investitiilor si tarile de provenienta sunt total neclare.

Astfel, de la luna la luna, ONRC arata ca investitiile straine sunt derizorii, de cateva milioane $ lunar, ceea ce provoaca lamentarile analistilor si comentarii acide in presa, pe cand in Buletinul BNR, foarte putin discutate, acestea sunt de cinci-sase ori mai mari.

Pe primele cinci luni ale anului, conform informatiilor furnizate de ONRC si preluate de Buletinul Statistic Lunar al Comisiei Nationale de Statistica sub titulatura "Situatia investitiilor straine", participarea straina la capital a fost de 60 milioane $, pe cand in aceeasi perioada rubrica Investitii directe din Buletinul BNR arata 250 milioane $.

"Ar trebui sa fie rezolvata odata aceasta problema", spune Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoza al Academiei Romane, care este de parere ca ar putea fi considerat mai corect indicatorul din buletinul BNR.

De fapt, conform explicatiilor oficialilor celor doua institutii, la ONRC nu este inregistrat decat capitalul social subscris in valuta la infiintarea societatilor, pe cand in balanta BNR sunt incluse, conform raportarilor bancare, si sumele aduse in tara si investite de catre companiile deja infiintate, incluse sau nu in capitalul social, precum si tot ceea ce vinde FPS companiilor straine.

"Absolut pentru tot ce vinde FPS, noi nu primim decat date privind echivamentul in lei. In general, chiar si in cazul in care un investitor strain cumpara pachetul majoritar la o societate comerciala anume, noi tot valoarea in lei o primim", au declarat surse din cadrul ONRC.

Astfel, statisticile reflecta la capitolul intrari de capital doar valoarea in lei si nu aceea in dolari asa cum ar fi normal sa se faca.

"Cred ca sunt niste vicii de inregistrare pe care n-as vrea sa le comentez. Probabil ca ONRC ar trebui sa inregistreze drept investitii straine si majorarile de capital", spune Mugur atet, purtatorul de cuvant al BNR.

Dan Predoiu, director in cadrul FPS spune ca diferenta dintre statisticile ONRC si cele ale BNR privind investitiile straine directe tine de metodologia de calcul.

"ONRC nu poate sa inregistreze decat majorarea de capital social si asta numai in cazul in care statulul societatii respective ii permite sa o faca in valuta", spune Predoiu. Legea 31/1990 privind societatile comerciale permite doar societatilor mixte sa-si majoreze capitalul in valuta.

"E clar ca ceea ce raporteaza ONRC este o aberatie legislativa mai ales in situatia in care o investitie directa inseamna sa cumperi actiuni si sa faci importuri de tehnologie", a adaugat Predoiu.

El spune ca din punct de vedere legal, intrarile de capital intra in evidenta doar la BNR potrivit regimului valutar, in timp ce din contabilitatea companiilor reiese doar ca au realizat cheltuieli pentru investitii.

Exemplul cel mai edificator este acela al privatizarii Romtelecom pentru ca in evidentele ONRC, compania greaca OTE apare doar cu o majorare de capital in valoare de 77,5 milioane dolari si nu si cu investitiile directe de 300 milioane de dolari.

"Nimeni nu poate acuza ONRC sau OTE pentru ca ambele institutii au lucrat potrivit cadrului legal actual", mai spune Predoiu.

ONRC publica, in fiecare luna, tarile de provenienta ale capitalului investit in valuta, iar ambasadele sau analistii lucreaza cu aceste cifre pentru a explica sau estima apetenta, de exemplu, a francezilor, italienilor sau germanilor pentru investitii in Romania.

BNR nu raporteaza tarile de provenienta a capitalului si nici nu face vreo referire la datele publicate de ONRC, ca dealtfel nici Comisia Nationala de Statistica la datele BNR.

Conform Buletinului CNS, orice analist sau investitor strain ia de buna raportarea de la ONRC-Situatia investitiilor straine-, fara sa stie ca aceasta nu reprezinta, de fapt, decat o mica parte din fluxurile reale de capital care intra in tara.

"Sunt de sase luni in Romania si inca nu m-am obisnuit cu acest sistem, cu raportarile diferite de cifre. Am probleme pentru ca nu stiu de unde vine aceasta diferenta. Oricum, raportarea BNR pare mai apropiata de realitate", spune Gael Marin, redactorul buletinului informativ al Consilierului Economic de pe langa Ambasada Frantei de la Bucuresti.

Oficialii romani se tanguie de multa vreme ca nu vin investitii straine in tara, dar daca nu exista nici instrumentele de lucru propriu-zise, este greu de spus cu ce eficacitate sunt adoptate politicile de atragere a acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO