Prima pagina

Inca o modificare: cum se impoziteaza castigurile din capital

17.05.2005, 20:08 31

Inca o serie de clarificari privind modalitatea de impunere a castigurilor din tranzactiile cu actiuni, incepand cu data de 1 iunie 2005: Ministerul Finantelor va continua sa incaseze impozitul de 1% pe castigul din fiecare tranzactie, conform procedurii folosite si in prezent, urmand ca la sfarsitul anului sa aiba loc o regularizare, prin aplicarea impozitului majorat la 10% asupra intregului castig realizat la nivelul portofoliului detinut de fiecare contribuabil.

Aceasta este ultima formula asupra careia Finantele au cazut de acord cu presedintii comisiilor de buget-finante din cele doua Camere ale Parlamentului, Varujan Vosganian si Mihai Tanasescu, impreuna cu directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, si Gabriela Anghelache, presedinta CNVM.

Partile implicate au covenit ca prin aceasta modalitate de impozitare, societatile de brokeraj vor avea timpul necesar pentru a-si adapta aplicatiile software. In acelasi timp, Ministerul Finantelor va avea asigurat in continuare un flux constant de venituri, prin aplicarea impozitului de 1% pe castigul din fiecare tranzactie.

Aceeasi regula va fi mentinuta si dupa data de 1 ianuarie 2006, cand va intra in vigoare impozitul de 16% asupra castigurilor din tranzactiile cu actiuni, realizandu-se astfel alinierea la cota unica de impozit pe venit. Astfel, castigul obtinut din fiecare tranzactie va fi taxat cu 1%, iar la sfarsitul anului va fi facuta regularizarea, fiind aplicat impozitul de 16% asupra castigului realizat - acolo unde va fi cazul - la nivelul intregului portofoliu.

Prin aplicarea impozitului de 1% pe castigul obtinut dintr-o tranzactie, Ministerul Finantelor se asigura ca nu lasa neimpozitat venitul unui contribuabil care si-ar putea retrage banii de pe Bursa inainte de sfarsitul anului.

Evident, in vederea realizarii regularizarii, fiecare contribuabil detinator de actiuni va trebui sa depuna o declaratie de venit, pe baza unei fise pe care o va primi de la broker. Vor fi exceptati de la aceasta obligatie cei care realizeaza tranzactii mai mici de 15 milioane de lei pe an. Potrivit estimarilor, numarul celor care va trebui sa depuna declaratii va fi de 10.000-12.000.

Ministerul Finantelor sustine ca nu va fi vorba de o dubla impunere: daca impozitul de 1% retinut la fiecare tranzactie echivaleaza cu impozitul de 10% aplicat asupra castigului realizat la nivelul intregului portofoliu, contribuabilul in cauza nu va mai plati nimic in plus la sfarsitul anului.

Clarificarile mentionate urmeaza a fi introduse ca amendament la proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de modificare a Codului fiscal, in cadrul dezbaterilor care vor avea loc in Camera Deputatilor.

Astfel vor fi schimbate inca o data prevederile privind modalitatea de impozitare a castigului din tranzactii cu actiuni, peste forma rezultata in urma discutiilor de la Senat, care a trimis deja actul normativ la Camera.

Ministerul Finantelor a obtinut promisiunea ca deputatii vor grabi dezbaterile, astfel incat proiectul de lege privind aprobarea ordonantei sa fie adoptat si promulgat in timp util pentru a intra in vigoare la 1 iunie.

Nu este exclus ca in cursul discutiilor din Camera sa apara si alte amendamente, posibil in privinta impozitarii veniturilor obtinute din transferul proprietatilor imobiliare. Deocamdata, Senatul a stabilit ca se supun impozitarii numai constructiile fara destinatie de locuinta si terenurile de orice fel, fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990.

O alta noutate de impact asupra careia Finantele si oficialii responsabilii amintiti au cazut de acord consta in mentinerea la nivelul de 1% a pragului de detinere la societatile de investitii financiare - SIF (limita in care o persoana poate dobandi actiuni), dupa indelungi discutii privind majorarea acestuia la 5%. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO