Prima pagina

Inflatia loveste din nou in aprilie si revine la peste 10%

Inflatia loveste din nou in aprilie si revine la peste 10%
11.05.2005, 19:56 6

Inflatia a rabufnit din nou in aprilie: rata lunara a urcat pana la 1,9%, nivel nemaiatins in ultimul an, in timp ce rata anualizata a revenit peste cota de 10%, sub care se situase in ultimele cinci luni, conform unor surse oficiale citate de Mediafax.

Atat piata, cat si Banca Nationala anticipasera o crestere a inflatiei in primul rand sub efectul majorarii substantiale a accizelor si a tarifelor la utilitati, insa cifra finala a depasit chiar si cele mai negre estimari, care nu treceau de 1,2%.

Inflatia de 1,9% pe aprilie arunca direct in gaura pierderilor depozitele bancare constituite in lei, in conditiile in care dobanda medie oferita pe piata bancara a scazut sub 10% luna trecuta.

"Este o crestere peste asteptari, insa este prematur sa ne ingrijoram pana nu vedem ce se intampla si in lunile urmatoare, adica in ce masura s-ar contura o tendinta de crestere a inflatiei. In ceea ce priveste tinta de 7% anuntata de BNR, aceasta era oricum sub semnul de intrebare al pietei. Pe de alta parte, se vede ca rata de schimb valutar nu este un instrument atat de puternic in lupta cu inflatia pe cat se astepta Banca Nationala", comenteaza Radu Craciun, analist-sef la ABN Amro Romania.

In aprilie, BNR a pierdut practic pariul tinerii in frau a inflatiei cu ajutorul aprecierii leului, care urma sa reduca preturile marfurilor de import si sa compenseze astfel scumpirile provocate de cresterea tarifelor la utilitati.

Fata de luna noiembrie a anului trecut, leul s-a apreciat cu circa 13%, insa nu a fost indeajuns pentru a atenua presiunile inflationiste. Rezultatul indica faptul ca importatorii nu se grabesc sa-si ajusteze preturile dupa cum scade cursul euro/leu. Saltul inflatiei a fost anuntat de asteptarile generalizate de crestere a preturilor exprimate in toate sondajele de opinie realizate in randul managerilor din diferite sectoare economice.

Accizele pentru tutun, alcool, benzina si motorina au fost majorate cu 13,5% peste calendarul initial de crestere. Pretul gazelor naturale a crescut cu 20%, iar energia electrica s-a scumpit cu 12%.

Banca centrala estima cel mult o depasire usoara a pragului de 1%, insa in nici un caz revenirea la o inflatie anualizata de doua cifre, pana la 10,7%.

Adica in loc de consolidarea trendului de scadere a inflatiei, economia se confrunta brusc cu o inflatie de peste 10%. Inflatia a coborat pentru prima data sub pragul de doua cifre in luna noiembrie a anului trecut si a inchis anul la 9,3%. Apoi, in primele trei luni din 2005 indicele lunar al preturilor de consum al populatiei a avut o tendinta de scadere, de la 0,8% in ianuarie, la 0,6% in februarie si 0,3% in martie. In acest context, majoritatea dobanzilor la diferite plasamente, incepand cu depozitele bancare si pana la titlurile de stat, se regasesc sub nivelul inflatiei, adica nu mai reusesc sa conserve valoarea banilor investiti, fara a mai fi vorba si de vreun castig cat de mic.

Cresterea-soc a inflatiei in aprilie nu face decat sa confirme anticipatiile pesimiste ale analistilor care estimau presiuni inflationiste in crestere inclusiv din cauza majorarii consumului privat, alimentat de sumele mai mari de bani ramase in buzunare in urma introducerii cotei unice de impozit pe venit.

In martie, salariul mediu net pe economie era cu 21% mai mare decat in aceeasi luna a anului trecut. Presiunea puternica a consumului s-a reflectat deja in importuri de 6,1 miliarde de euro numai in primele trei luni ale acestui an. De asemenea, vanzarile in sectorul de retail inregistrau inca din februarie o crestere de peste 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu un spor de peste 22% la vanzarile de produse alimentare.

Tabloul evolutiei inflatiei este complicat de perspectiva unei productii agricole afectate de inundatiile din ce in ce mai extinse. Astfel, vara 2005 ar putea sa nu mai aduca suficiente reduceri la preturi pe segmentul marfurilor alimentare pentru a compensa efectul majorarilor de preturi administrate.

Banca Nationala a amanat pentru jumatatea anului anuntarea benzii de variatie acceptate in jurul tintei de inflatie de 7%, sugerand insa ca aceasta s-ar putea situa intre 6,5% si 8,5%. Ramane de vazut in ce masura scenariul va fi rescris de inflatia pe aprilie. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO