Prima pagina

INS: Comertul cu amanuntul a scazut in luna mai cu 10% fata de luna precedenta

08.07.2008, 10:24 14

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a crescut in primele cinci luni ale anului cu 15,1%, comparativ cu perioada similara din 2007, dar a scazut in luna mai fata de luna aprilie, cu 10%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Romania s-a aflat in topul celor mai mari scaderi ale volumului afacerilor din comertul cu amanuntul, conform datelor Eurostat, cu o scadere de 6,3%, media in UE fiind de +0,8%.

Cresterea din primele cinci luni provine atat din vanzarea de produse nealimentare, unde s-a inregistrat un avans de 16,9%, cat si din vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun, cu o majorare de 13,1%.

In acelasi timp, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, a crescut cu 29,4%.

Volumul cifrei de afaceri la comertul cu autovehicule a avansat cu 36,7%, iar la comertul cu carburanti cu 18,3%, noteaza INS.

In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, volumul cifrei de afaceri s-a majorat cu 11,8%.

In luna mai, comparativ cu perioada similara din 2007, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a crescut cu 7,6%, evolutie sustinuta atat de vanzarea de produse nealimentare, unde s-a inregistrat un avans de 11,9%, cat si de vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun, cu o majorare de 2,9%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a inregistrat pe total o crestere cu 18,4%, sustinuta in principal de comertul cu autovehicule, pentru acest segment avansul fiind de 18,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO