Prima pagina

Investitiile straine la Bursa: 1,2 mil. euro pe zi

01.02.2005, 00:00 12

Cu mai putin de doi ani ramasi pana la aderarea Romanei la Uniunea Europeana (UE) investitorii straini se grabesc sa cumpere actiuni romanesti mizand pe castiguri similare cu cele care s-au putut obtine in tarile care au aderat in primul val la UE. In primele trei saptamani ale anului investitorii straini au lasat pe Bursa de Valori aproape 18 milioane de euro.
Valoarea medie a investitiilor straine nete de pe Bursa (cumparari minus vanzari) s-a ridicat astfel in primele trei saptamani ale anului la 1,2 milioane de euro in fiecare sedinta de tranzactionare a Bursei.
Intre 1 si 21 ianuarie, strainii au cumparat de la Bursa de Valori actiuni insumand 2.032 miliarde de lei (54 milioane de euro), valoarea vanzarilor ridicandu-se la 1.360 miliarde de lei (36 milioane de euro).
Cresterea plasamentelor investitorilor straini a contribuit la ascensiunea puternica a cotatiilor de la Bursa, care au urcat cu peste 30% de la inceputul anului. Brokerii spun ca faptul ca fondurile straine de investitii au fost mai active pe piata la inceputul acestui an a generat si cresterea valorii tranzactiilor romanilor.
De altfel, ponderea investitorilor straini in totalul tranzactiilor de cumparare, de 36% in prima parte a lunii ianuarie s-a mentinut  la niveluri similare cu cea din ultimii ani.
"E posibil ca multe dintre tranzactiile romanilor sa graviteze in jurul celor ale investitorilor straini, si de aceea ponderea strainilor in tranzactiile de cumparare se mentine relativ constanta. Majoritatea investitorilor romanilor  sunt foarte interesati de ce actiuni cumpara strainii, iar multi cumpara doar pentru ca au auzit ca si strainii cumpara," spune Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities, societatea de brokeraj a HVB Bank.
Cresterea activitatii de la Bursa s-a vazut si dintr-o crestere brusca a numarului de cumparatori de pe piata. Daca in ultimele doua luni ale anului trecut numarul investitorilor care au cumparat actiuni a depasit pentru prima oara 5.000, in primele trei saptamani ale acestui an, numarul cumparatorilor s-a ridicat la peste 8.000.
Indicii BET si BET-C, care urmaresc evolutia companiilor cotate la Bursa au incheiat ieri ziua cu scaderi usoare, principalele castigatoare fiind societatile de investitii financiare (SIF), care au urcat in medie cu 1,8%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO