Prima pagina

Isarescu a majorat din nou dobanda in incercarea de a tine cu dintii de inflatie

Isarescu a majorat din nou dobanda in incercarea de a tine cu dintii de inflatie

Deja vu: Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, s-a intors la dobanda practicata in aprilie 2005

27.06.2008, 19:33 15

Decizia BNR de a majora dobanda cheie la leu pentru a sasea oara la rand, readucand-o la 10% pe an, face loc pentru noi scumpiri ale creditelor, dar si pentru discutii privind majorari ulterioare. Dobanda nu a mai fost atat de ridicata din 2005, semnaland ingrijorarea BNR privind evolutia inflatiei.
Dobanda revine la 10%, in timp ce tinta de inflatie pe 2009 ramane la 3,5%, discrepanta puternica sugerand sanse reduse ca BNR sa se apropie macar de tinta pentru anul viitor, dupa ce a admis ca tinta pe 2008 este compromisa.
In timp ce analistii din bancile comerciale locale considera ca BNR va incheia aici actualul ciclu de crestere a dobanzii, proxima miscare urmand sa fie o scadere, in piata exista si opinii contrare. Inflatia ar putea sa inregistreze noi varfuri in iulie, la peste 9% potrivit analistilor, pe fondul majorarilor de preturi administrate, de la nivelul de 8,5% in mai. Analistii bancii americane Citi considera ca miscarea BNR raspunde asteptarilor pietei si ca ar fi necesare cresteri suplimentare pentru a contracara inflatia.
"Supraincalzirea economiei si dezechilibrul extern substantial consti-tuie argumente pentru continuarea majorarii dobanzii si ca atare nu excludem noi pasi in aceasta directie pana la sfarsitul anului. Oprirea cresterii la nivelul de 10% nu ar fi o strategie prudenta", comenteaza Citi. Analistii bancii americane estimeaza ca inflatia va urca la 6,8% anul acesta, fata de 6,6% in 2007, adica mai rau decat indica ultima prognoza a BNR, de 6%. "Nu sunt semne de slabire a presiunilor inflationiste. Totusi, este incert daca BNR va continua sa ridice dobanda."
Principalele sperante pentru incetinirea inflatiei vin din partea productiei agricole, catalogata chiar "extraordinara" de oficialii bancii centrale si care ar trebui sa determine scaderi de preturi la produsele alimentare incepand din august.
"Perspectivele pe termen scurt ale inflatiei s-au inrautatit in contextul majorarii preconizate a unor preturi administrate - gaze naturale si energie electrica - si a accizelor la tutun", subliniaza Consiliul de Administratie al BNR. Inclusiv analistii locali incep sa se indoiasca de rezultatul luptei BNR pentru scaderea inflatiei.
"Chiar daca cresterea preturilor este vizibila la nivelul economiei europene in intregul ei fara a fi o caracteristica aparte a economiei romanesti, trebuie sa subliniem un fapt grav: in Romania atat consumul irational, cat si risipa au atins niveluri inacceptabile pentru o economie functionala de piata", afirma Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen.

Argumentele BNR
ritmul de crestere a salariilor a ramas superior dinamicii productivitatii muncii
dinamica anuala a creditului ramane la niveluri excesiv de inalte
indatorarea populatiei a ajuns la niveluri care reclama o monitorizare atenta
consumul final al populatiei si-a accelerat cresterea
perspectivele pe termen scurt ale inflatiei s-au inrautatit

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO