Prima pagina

Isarescu: Si Finantele sa tinteasca deficitul bugetar

10.03.2008, 19:12 9

Tintirea inflatiei practicata de BNR ar trebui insotita de un angajament similar din partea Ministerului Finantelor privind deficitul bugetar, considera guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
Conform strategiei adoptate de la jumatatea lui 2005, BNR fixeaza tinte de inflatie multianuale si foloseste instrumentele de care dispune pentru a le atinge, angajandu-si credibilitatea.
De cealalta parte, nivelul deficitului bugetar stabilit prin lege nu functioneaza ca o tinta in sine, executia bugetara condusa de Ministerul Finantelor fiind marcata de incertitudini pana spre finalul anului.
"Adoptarea unei reguli de politica monetara - tintirea inflatiei este o astfel de norma - ar trebui sa fie insotita de o regula fiscala. (...) Este esential ca liniile directoare ale programelor economice sa fie respectate cu strictete, dincolo de orizontul scurt al unui ciclu electoral. Procesul de adoptare a euro impune o gestionare realista, dar si vizionara, care sa ia in considerare faptul ca economia Romaniei necesita o perioada de ajustare inainte de intrarea in ERM II (mecanismul de testare a stabilitatii cursului de schimb)", a spus Isarescu in discursul "Probleme ale politicii monetare intr-o tara emergenta. Cazul Romaniei", sustinut recent la Academia Regala de Stiinte Economice si Financiare din Barcelona. ERM II este o etapa obligatorie premergatoare adoptarii euro, cu durata de cel putin doi ani. Seful BNR considera ca Romania nu este pregatita sa intre in mecanismul ERM II si are nevoie de reforme structurale suplimentare.
"In opinia mea, este recomandabila ramanerea in afara ERM II o perioada de timp ulterior aderarii la Uniunea Europeana. Aceasta perioada trebuie utilizata ca un prilej de a solutiona problema dezechilibrelor macroeconomice. Trebuie considerata o oportunitate de finalizare a reformelor structurale si de consolidare a stabilitatii macroeconomice si nu o 'pauza' care poate avea ca rezultat relaxarea prematura a politicilor macroeconomice. Intrarea in ERM II trebuie pregatita minutios."
In acelasi timp, seful BNR afirma ca politica fiscala ar putea incuraja exporturile si activitatile economice productive in general prin intermediul componentei sale de creare de stimulente, contribuind la temperarea deficitului extern.
"Daca nu elaboreaza si implementeaza un raspuns prompt al politicii economice, dintr-o faza incipienta, autoritatile contribuie in mod pasiv la accentuarea dezechilibrelor financiare si macroeconomice, care mai devreme sau mai tarziu ar putea fie sa declanseze o criza, fie sa implice costuri economice mult mai ridicate in cazul unei interventii ulterioare, cand problemele deja s-au acutizat."
Isarescu reaminteste ca daca dezechilibrele nu sunt contracarate in timp util prin masuri de intarire a politicilor fiscala si de venituri, sentimentul investitorilor se poate inrautati, determinand retrageri de capital.
"S-a constatat ca amploarea acestor iesiri de capital poate depasi capacitatea autoritatilor de a proteja valoarea monedei nationale si poate echivala cu o corectie abrupta in sensul deprecierii, respectiv o criza valutara."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO