Prima pagina

Jean-Francois Cirelli, presedintele GdF: Avem fonduri nelimitate pentru investitiile in Romania

Jean-Francois Cirelli, presedintele GdF: Avem fonduri nelimitate pentru investitiile in Romania
24.04.2008, 20:15 11

Presedintele si directorul general al Gaz de France, compania cu afaceri de 27,6 miliarde de euro, prezenta pe piata locala prin intermediul companiei Distrigaz Sud, spune ca are un buget nelimitat in ceea ce priveste dezvoltarea in Romania, cu singura conditie de a gasi proiectele atractive.

"Anual investim aproximativ 100 de milioane de euro in reteau de gaze pe care op detinem prin intermediul Distrigaz Sud. In ceea ce priveste investitiile de dezvoltare nu as putea sa va spun un buget concret pentru ca nu avem nicio limitare de buget. Putem sa alocam 400-500-700 de milioane de euro pe an. Oricat va fi necesar pentru a ne consolida pozitia mai ales pe piata energiei pentru a putea un serviciu complet clientilor nostri", a declarat presedintele Gaz de France.

Cirelli a mai spus principalele zone in care se vor concentra investitiile in Romania presupun intrarea pe piata productiei de energie, atat din surse regenerabile, parcuri eoliene, cat si prin investitii cum ar fi centrala pe care intentioneaza s-o construiasca pe platforma combinatului siderurgic de la Galati.


"Ne intereseaza si investitiile in depozite de gaze in cavitati saline. De asemenea suntem foarte interesati de proiectele de interconectare ale Romaniei cu Bulgaria si Ungaria", a mai precizat Cirelli.

De asemenea, reprezentantul Gaz de France a declarat ca este interesat de proiecte de colaborare cu Romgaz, dar ca deocamdata nu au existat astfel de propuneri. Aceste teme au figurat si pe agenda de discutii pe care presedintele Gaz de France a avut-o si cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Cirelli a precizat ca printre temele de discutie nu a figurat pretul gazelor, problema importurilor directe sau proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

In ceea ce priveste planul Guvernului de a realiza o mare companie energetica integrata, Cirelli a spus ca aceasta structura nu impiedica in niciun fel planurile de extindere ale grupului pe piata locala si mai mult ca Europa are nevoie de astfel de companii mari. El a mai spus ca ideea Guvernului de la Bucuresti este una "interesanta", dar depinde foarte mult de cum va fi pusa in practica.

"Europa are nevoie de mari companii energetice. Investitiile sunt uriase si nu pot fi sustinute de companii de talie mica. Totodata, in ceea ce priveste piata gazelor, ai nevoie de companii la fel de puternice pentru a putea negocia de pe picior de egalitate tot cu companii uriase cum ar fi Gazprom. Orice tentativa de a dezintegra aceste companii este o mare eroare strategica", spune Cirelli care crede ca daca Romania nu-si va spori capacitatile de interconectare va ajunge ca in zece ani sa atinga un procentaj al importurilor de 70% fata de nivelul de 30-40% inregistrat in prezent.

Cirelli s-a prezentat ca un sustinator al proiectului Nabucco desi Gaz de France a intalnit opozita Turciei in ceea ce priveste participarea la acest proiect.

"Singurul meu mesaj legat de acest proiect este: Continuati!", a precizat Cirelli care nu s-a aratat impotriva unei eventuale colaborari cu Southstream, gazoduct dezvoltat la initiativa Gazprom considerat a fi un real pericol pentru realizarea Nabucco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO