Prima pagina

Leumi preia Eurom Bank saptamana aceasta

10.10.2005, 19:41 25

Banca israeliana Bank Leumi va semna la finalul acestei saptamani contractul de preluare a pachetului majoritar de actiuni al Eurom Bank, la finalul unor negocieri ce dureaza de mai multe luni si in care Leumi ramasese singurul candidat pentru preluarea Eurom.

Valoarea tranzactiei nu va fi facuta publica, insa aceasta s-ar putea situa intre 60 si 70 milioane de euro si ar putea fi diferita de pretul la care actiunile vor fi transferate prin intermediul Bursei Electronice RASDAQ.

Bank Leumi este a doua societate bancara ca marime din Israel, cu active totale in valoare de aproximativ 50 miliarde de euro.

Eurom Bank este detinuta de societatea Kolal BV, controlata de omul de afaceri israelian Fredi Robinson. Kolal are in proprietate 89,6% din actiunile Eurom, iar tranzactia ar urma sa se deruleze, conform presedintelui Eurom Bank, Benesh Avital, prin vanzarea directa a actiunilor detinute de Kolal, si nu prin vanzarea Kolal.

Conform informatiilor publicate cu cateva luni in urma de cotidianul israelian Maariv, valoarea in jurul careia se purtau negocierile se situa in jurul sumei de 80 mil. dolari (66 milioane de euro), adica de aproximativ 3 ori valoarea contabila a bancii. Valoarea fondurilor proprii ale bancii se ridica la jumatatea anului la 74 milioane de lei noi (21,1 milioane de euro).

Conform legislatiei pietei de capital, Bank Leumi va fi obligata sa deruleze ulterior preluarii pachetului majoritar o oferta publica de preluare pentru restul actiunilor pe care nu le detine. Cel mai important este Blocul National Sindical, cu o participatie de 4%.

In cadrul procesului de vanzare a bancii Eurom a transferat, conform unor surse apropiate bancii, actionarului majoritar o serie de credite care au ridicat probleme in timpul procesului due-dilligence realizat de Leumi. Firma PricewaterhouseCoopers a auditat banca inainte de incheierea acordului de vanzare.

Eurom se afla printre putinele banci private independente de pe piata, care pot fi preluate de un investitor strategic alaturi de Romexterra Bank, Banca Carpatica sau Banca Transilvania.

Intrarea pe piata bancara romaneasca starneste un interes tot mai ridicat pentru bancile internationale, dovada si cei noua concurenti inscrisi in cursa pentru privatizarea BCR, cea mai mare banca din sistem.

La sfarsitul lunii iunie, activele totale ale Eurom Bank valorau 135 de milioane de euro (494,8 milioane de lei), in crestere cu peste 22% fata de sfarsitul anului trecut. Conform datelor Bancii Nationale, Eurom detinea la jumatatea anului o cota de piata de 0,5% dupa valoarea activelor.

Eurom Bank a obtinut in primele sase luni ale anului un profit net de 200.000 de euro, conform standardelor romanesti de contabilitate, in scadere cu 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar peste estimarile de la inceputul anului, care anticipau pierderi in aceasta perioada.

Ultimele tranzactii de la Bursa Electronica RASDAQ cu actiunile Eurom s-au derulat in jurul pretului de 0,53 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a bancii se ridica la 58 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO