Prima pagina

Liberalii propun unificarea Finantelor cu Economia

Liberalii propun unificarea Finantelor cu Economia

Bogdan Olteanu: Numarul de ministere s-ar putea reduce de la 15 la 11

19.02.2007, 19:05 11

Bogdan Olteanu, PNL, presedintele Camerei Deputatilor si unul dintre cei mai influenti oameni pe langa premierul Calin Popescu-Tariceanu, a declarat intr-un interviu pentru ZF ca una dintre variantele luate in calcul de liberali pentru restructurarea guvernului este unirea Ministerului Economiei cu cel al Finantelor, iar cel al Agriculturii cu Mediul.
Primele doua ministere sunt conduse de oameni cu influenta in PNL, Varujan Vosganian (Economie) este unul dintre liderii cu mare carisma politica, in timp ce ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, este un prieten apropiat al premierului. Ministerul Agriculturii este condus de Dan Motreanu (PNL), iar cel al Mediului de Sulfina Barbu (PD).
"O echipa lucreaza la partid la o formula pentru restructurarea guvernamentala, care ii va fi propusa lui Tariceanu, iar una dintre aceste propuneri vizeaza reducerea numarului de ministere la 11 de la 15 cate sunt in prezent si unificarea ministerelor Finantelor si Economiei, pe modelul francez, care presupune existenta a trei ministri delegati (in cadrul noului super-minister n.n.)", spune Olteanu.
Unirea ministerelor Economiei si Finantelor este cea mai radicala propunere de restructurare a Guvernului dintre cele care au fost examinate in ultimul an de partidele aflate la putere. Daca acest minister s-ar infiinta, el ar fi cel mai mare din tot Guvernul, cu o capacitate administrativa de cca 15-20% din cea a intregului cabinet. Restructurarea Guvernului trebuie sa treaca de votul Parlamentului. In acest moment, coalitia la guvernare nu mai are o majoritate parlamentara. Daca Parlamentul respinge varianta de restructurare, Guvernul condus de Calin Popescu-Tariceanu cade.
O alta varianta luata in calcul de liberali este cea in care se renunta la functiile de ministri delegati, iar actualii ministri de stat din partea partidelor politice vor avea si portofolii. In prezent doar Marko Bela, presedintele UDMR, pastreaza pozitia de ministru de stat dupa ce Partidul Democrat a renuntat la nominalizarile care ii reveneau. In aceasta varianta, explica Olteanu, ministrii de stat vor deveni ministri simpli, dar cu portofolii, iar numarul lor se va reduce automat de la 24, cati sunt in prezent, la 16-17.
Noul statut de membru al Uniunii Europene influenteaza discutiile despre restructurare in masura in care unii dintre ministri vor trebui sa participe la diferite consilii europene ale ministrilor din tarile membre, iar noua structura va trebui sa fie compatibila cu cea a UE, explica presedintele Camerei.
Ministrul agriculturii lucreaza in acest moment cu trei comisari europeni: cel pentru agricultura, cel pentru pescuit si comisarul pentru protectia consumatorului, daca ii mai adaugi si mediul, lucrurile incep sa se complice, a afirmat Olteanu. "Nu poti sa privesti restructurarea numai dintr-o perspectiva interna in care sa iei in calcul doar reducerea numarului ministrilor, ci trebuie sa gandesti tehnic, ca sa nu complici foarte mult lucrurile in plan european", spune el.
Discutiile despre restructurarea guvernamentala au fost reluate insistent anul trecut, dar toate dead-line-urile pe care partidele la putere si le-au impus au fost incalcate. Acum, spune Olteanu, restructurarea si votul de incredere pe care noul cabinet il va cere Parlamentului ar putea avea loc in martie, cu o luna inaintea votului pentru strategia postaderare, care va fi finalizata si prezentata legislativului in aprilie. "Atunci se va vedea care este sprijinul parlamentar al acestui guvern."
Ieri, liderul PSD Mircea Geoana a somat Puterea sa vina in Parlament cu o noua formula guvernamentala si a spus ca va vota in favoarea Guvernului daca din acesta nu vor face parte ministrii PD si ministrul justitiei Monica Macovei. De altfel, liderul UDMR Marko Bela admite ca fara votul Opozitiei va fi imposibil ca noul cabinet sa treaca prin Parlament, atata vreme cat coalitia a pierdut majoritatea dupa retragerea Partidului Conservator de la guvernare.
O colaborare cu PSD, altfel decat negocierea votului pe proiecte mici, este exclusa de presedintele Camerei Deputatilor.
"Este foarte greu sa negociem cu PSD pentru ca PSD vrea sa renuntam la cota unica si noi nu vrem sa renuntam la cota unica, PSD vrea sa renuntam la Fondul Proprietatea, noi nu vrem, PSD vrea sa renuntam la retrocedari si la privatizari, iar noi nu vrem. Putem sa negociem pe lucruri mici, dar in momentul acesta se pare ca din punct de vedere ideologic e o diferenta mult prea mare intre PSD si PNL", sustine Olteanu.
Situatia politica a fost foarte tensionata de la inceputul anului din cauza conflictului intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu, iar partidele a trebuit sa se pozitioneze pe scena politica, mesajele de prietenie transmise de PSD liberalilor devenind din ce in ce mai explicite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO