Prima pagina

Managerii care pleaca iau bonusuri de 150.000 de euro

01.05.2008, 19:47 18

Managerii de top de pe piata locala pot primi pana la 150.000 de euro sub forma bonusului de exit, in conditiile in care compania angajatoare decide sa renunte la serviciile lor.
"Valoarea bonusului de exit este cuprinsa intre 6 salarii lunare si ajunge pana la 18 salarii lunare brute", spune Oana Botolan, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piata locala al companiei de consultanta in resurse umane Mercer.
Companiile mari si, in special, multinationalele au pachete de exit pentru managementul de top, care se negociaza la semnarea contractului si depind de dimensiunea companiei, de pozitia si rolul strategic al managerului si nu in ultimul rand de felul in care acesta isi negociaza exitul.
"Mai putin de zece manageri de pe piata locala care se afla in aceasta situatie incaseaza anual astfel de bonusuri (150.000 de euro - n.r.). De cele mai multe ori, aceasta suma este mult mai mica", spune head-hunter-ul George Butunoiu.
In cazul in care managerul a fost sursa unei probleme pentru companie, valoarea exit bonusului se reduce considerabil, iar in unele situatii nu este acordat deloc.
"Exit bonusul unui manager de top ajunge la 100.000 - 150.000 de euro pe an. Astfel de bonusuri sunt acordate, de obicei, in situatii in care compania decide sa opereze o schimbare de management in urma unei achizitii sau a unei fuziuni", spune Daniela Necefor, managing partner al companiei de executive search Total Business Solutions.
Avocatul Iulian Patrascanu, managing partner al Fine Law, asociatie care reuneste mai multe case de avocatura, spune ca exit bonusul se stabileste, in cele mai multe cazuri, ca procent din cifra de afaceri a companiei sau din profit. "Am vazut exit bonusuri care ajung si la 5% din profitul anual net al firmei", spune Patrascanu, care este specializat in negocierea de contracte de management.
La fel ca intrarea unui manager intr-o companie, si plecarea este gestionata tot sub forma unei negocieri. "Spre exemplu, angajatorul poate sa ii dea executivului masina de serviciu si mai putini bani", explica country managerul Consulteam.
Pentru ocupantii pozitiilor de top management, exit bonusul poate atinge valoarea unui salariu anual, dar in unele situatii poate fi cu mult mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO