Prima pagina

Membri ai Al-Qaida au masacrat talibani la Kunduz

19.11.2001, 00:00 22



Membri ai retelei Al-Qaida, condusa de Usama bin Laden, au masacrat la Kunduz un grup de talibani, pentru a-i impiedica sa se predea trupelor Aliantei Nordului, care se pregateau sa lanseze o ofensiva impotriva acestui ultim bastion al militiei islamiste din nordul Afganistanului, scria ieri The Sunday Telegraph.

Potrivit unor civili care fugeau din oras, un comandant din cadrul Al-Qaida, care nu era afgan, a ordonat masacrarea a 150 de talibani afgani care voiau sa dezerteze.

"Nu au dat dovada de nici un fel de mila", a povestit Mohammed Ibrahim (50 de ani), citat de jurnal. Masacrul a fost comis dupa dezertarea a 1.000 de talibani aflati sub comanda generalului Mirai Nasery.

@ Usama bin Laden se afla in continuare in Afghanistan, in provincia Kandahar (sudul tarii), a declarat ieri Younis Qanooni, unul dintre responsabilii Aliantei Nordului. Postul de televiziune al-Jazeera anuntase, sambata, ca Osama ben Laden ar fi parasit Afganistanul pentru o destinatie necunoscuta.

@ Secretarul general al Natiunilor Unite Kofi Annan a declarat dupa intrevederea avuta cu premierul canadian Jean Chretien, ca prioritatea, pentru Aghanistan, este de a ajuta la constituirea unui guvern interimar si intensificarea acordarii de ajutor umanitar.

In opinia lui Annan, prioritatea imediata este aceea de a-i "ajuta pe liderii afgani sa formeze un guvern interimar" si "sa-si intensifice ajutoarele umanitare" in Afganistan, in special o data cu sosirea iernii.

Intrebat la cat se ridica costul total al operatiunilor internationale in Afganistan, Annan a raspuns: "Nu pot sa dau o cifra anume. Acesta va fi un efort de lunga durata".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO