Prima pagina

Mitrea are Companie Nationala de Investitii

20.08.2001, 00:00 45



O companie ai carei actionari sunt cinci societatI nationale din subordinea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor sI Locuintei va derula programele de interes public din sectorul constructiilor, inclusiv constructia de locuinte sociale, dar sI de case de vacanta, potrivit unei ordonante publicate vineri in Monitorul Oficial.

Noua societate comerciala pe actiuni, numita Compania Nationala de Investitii (CNI), are un capital social initial de patru mld. lei, impartit in 160.000 de actiuni cu valoare nominala de 25.000 lei.

Cei cinci actionari ai CNI sunt Aeroportul International Bucuresti - Otopeni cu 1,25 mld. lei (50.000 de actiuni), CFR Marfa sI Administratia Porturilor Maritime Constanta - cu cate un miliard de lei subscrisI, respectiv cate 40.000 de actiuni, Adminsitratia Canalelelor Navigabile Constanta - cu 500 mil. lei sI Administratia Porturilor Dunarii Maritime GalatI, cu 250 mil. lei.

Miron Mitrea, ministrul de resort, are un cuvant greu de spus in administrarea nou-infiintatei companii. Potrivit statutului, ministrul numeste direct doi din cei sapte membri ai Adunarii Actionarilor, ceilaltI cinci reprezentand fiecare cate un actionar.

In plus, ministrul lucrarilor publice, transporturilor sI locuintei il numeste pe directorul general al CNI, caruia ii stabileste sI salariul. Directorul general este sI presedinte al Consiliului de Administratie, format din 11 administratori, alesI pe 4 ani.

Din statut nu reiese cum se cuantifica dreptul de vot al celor doi membri in AGA numitI direct de ministru, in timp ce pentru ceilaltI cinci situatia este clara: "fiecare actiune subscrisa sI platita, potrivit legii, confera detinatorului dreptul la un vot (...)".

Ordonanta prevede ca obiectul de activitate al CNI este: derularea de programe de interes public in domeniul constructiilor; realizarea unor "asezaminte de vacanta de interes social", printre care sate de vacanta sI campinguri, dar sI "case familiale de vacanta", care vor fi inchiriate; realizarea unor "cladiri sociale de locuit pentru persoane fizice sI juridice"; achizitionarea, realizarea sI vanzarea de tehnologie in domeniul constructiilor; proiecte sI servicii specifice domeniului; nu in ultimul rand, "realizarea unor operatiuni de marketing, publicitate, reclama, editare de publicatii sI imprimate in domeniul sau de activitate".

Sursele de finantare ale companiei vor fi veniturile proprii din activitate, credite interne sau externe garantate de stat, donatii sI sponzorizari. In plus, pentru asistenta tehnica in derularea investitiilor, CNI va percepe 5% din valoarea lucrarilor de constructii-montaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO