Prima pagina

Mitrea l-a restructurat pe Dracula

30.06.2003, 00:00 26

Statul isi ia mainile de pe Dracula Park, dupa doi ani in care fostul ministru al turismului Dan Matei Agathon a sustinut peste tot ca parcul de distractii este sansa Romaniei de a reintra in circuitul turistic international, iar Dracula a fost prezent la toate targurile de turism la care participa si Ministerul Turismului.
In plus, Dan Matei Agathon i-a atacat virulent pe toti opozantii proiectului si a invocat in repetate randuri autoritatea Guvernului, avand in vedere ca dezvoltarea parcului fusese aprobata prin Ordonanta de Guvern, ulterior transformata in lege.
Dupa ce a renuntat la Ministerul Turismului, Guvernul "s-a saturat" si de Dracula Park. La sfarsitul saptamanii trecute, Miron Mitrea, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului (format prin comasarea Ministerului Transporturilor cu Ministerul Turismului), a declarat ca proiectul Dracula Park nu reprezinta o prioritate pentru Romania si ca nu se va implica "intr-o foarte mare masura" in derularea acestuia.
"Eu am sa ma ocup de proiecte care sunt mai avansate. Acest proiect nici macar nu este la Ministerul Transporturilor, terenul fiind la Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). Am vorbit cu cei de acolo, iar ei au spus ca intr-un ritm pe care il vor defini investitorii privati vor merge mai departe. Eu nu am sa fiu foarte implicat in acest proiect si ma voi ocupa de altele cu mult mai multa atentie", a spus Mitrea.
Proiectul a atras trei milioane de dolari de la investitori privati, bani care sunt neutilizati de mai bine de un an.
In urma cu aproape doua saptamani, Miron Mitrea declara, in fata comisiilor reunite pentru economie ale Senatului si Camerei Deputatilor, ca va continua "o mare parte" din programele turistice initiate de fostul ministru Dan Matei Agathon, printre care si Dracula Park.
continuare
"Se continua programul de unde a ramas. Eu nu am vazut inca studiul de fezabilitate facute de PricewaterhouseCoopers, insa este vorba despre o investitie privata si nu vad de ce sa nu o sprijinim", spunea atunci ministrul transporturilor, constructiilor si turismului.
Initiatorul proiectului considera ca Mitrea are dreptate. "Sunt de acord cu Miron Mitrea ca Dracula Park nu poate fi o prioritate pentru Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, fiind un proiect 100% privat, care apartine actionarilor sai, mai ales in conditiile in care terenul apartine RAAPPS, iar investitorii in acest proiect urmeaza sa fie atrasi de catre PwC", a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Matei Agathon.
Sorin Marica, presedintele Consiliului de Administratie al Fondului pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara (FDTS), societatea infiintata pentru administrarea Dracula Park, a avut o reactie ceva mai nuantata. "Dupa parerea mea, Dracula Park este un proiect privat, insa este drept ca un ministru da o anumita greutate unei asemenea afaceri, care are nevoie de sprijin", a spus Marica. El nu a dorit insa sa comenteze declaratiile lui Mitrea.
Lansat oficial in noiembrie 2001, proiectul initial al Dracula Park prevedea investitii de circa 31 milioane de dolari, in conditiile in care parcul urma sa fie amplasat la Sighisoara. Pentru atragerea unor surse de finantare, FDTS a derulat, in perioada decembrie 2001-aprilie 2002, o oferta publica de actiuni in urma careia a atras fonduri de peste trei milioane de dolari. Printre actionari se numara companii de renume ca Brau Union si Coca-Cola, dar si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), SIF Oltenia, precum si premierul Adrian Nastase, care a cumparat actiuni de 100 milioane de lei.
Amplasarea parcului la Sighisoara a fost contestata dupa lansare de organizatii ecologiste din Romania si strainatate.
In 2002, compania de consultanta Pwc a fost aleasa sa realizeze un studiu de fezabilitate al parcului de distractii, dupa care urma sa se ocupe de atragerea investitorilor in acest proiect. Concluziile unui studiu de prefezabilitate al firmei, care sustine ca amplasarea parcului la Bucuresti ar duce la atragerea unui numar mai mare de turisti si la obtinerea unor venituri mai mari, au determinat mutarea locatiei in apropierea Capitalei, pe un teren din Snagov ce apartine RAAPPS.
Astazi va avea loc o Adunare Generala a Actionarilor care va lua in discutie studiul de fezabilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO