Prima pagina

Mitrea si Basescu, doua sabii care nu incap intr-un singur program de locuinte

30.03.2001, 00:00 16



Polemicile dintre primarul Capitalei Traian Basescu si ministrii PDSR a continuat ieri cu un nou episod in care liderul PD s-a infruntat indirect cu Miron Mitrea pe seama programului constructiilor de locuinte.

Mitrea afirma ieri ca ministerul sau va angaja un miliard de dolari pentru constructia de locuinte si reabilitarea drumurilor insa Basescu sustine ca este "o gogoasa".

Ministerul Lucrarilor Publice Transporturilor si Locuintei (MLPTL) va angaja, in acest an, credite externe pe termen lung, cu garantii guvernamentale, de aproximativ un miliard de dolari.

Banii sunt destinati constructiilor de locuinte si reabilitarii drumurilor nationale, a declarat ieri ministrul Miron Mitrea, dupa audierea in Comisia de industrie si servicii a Camerei Deputatilor si Comisia economica a Senatului.

"MLPTL va contracta imprumuturi externe de 300 de milioane de dolari pentru constructia de locuinte, negocierile fiind deja avansate pentru obtinerea a 170 de milioane de dolari.

Alte credite de 207 milioane de dolari vor fi folosite pentru reabilitarea drumurilor nationale", a afirmat Mitrea. Aceste credite rambursabile, care in cea mai mare parte vor fi contractate cu garantii guvernamentale, vor fi folosite multianual.

Finantarile obtinute la care se adauga sumele alocate de la Bugetul de stat, sunt in masura sa acopere programele care au fost promise in campania electorala, considera ministrul PDSR.

In acest sens, el a precizat ca in acest an va fi demarata constructia a 10.000 de locuinte individuale, 8.000 de locuinte pentru tineri si 1.200 de apartamente sociale. De asemenea, MLPTL va creste de la 200 la 260 kilometri media portiunilor de drum ce vor fi reabilitate in anul 2001.

Pentru punerea in practica a acestor programe, Mitrea spune ca Primaria Bucuresti este singura municipalitate care nu vrea sa colaboreze. "Sper ca dupa ce se va consuma momentul electoral din PD domnul Basescu sa revina la intentii mai bune.

Daca totusi vom fi blocati in intentiile noastre, vom incerca prin primariile de sector", este opinia liderului PDSR. Primarii celor sase primarii de sectoare apartin partidului de guvernamant.

Fostul ministru al Transporturilor Traian Basescu a calificat ieri programul de constructie de locuinte lansat de PDSR drept "o gogoasa".

Potrivit primarului general, cele 500 mld lei alocat prin bugetul de stat programului de constructie de locuinte in 2001 ajung pentru constructia a doar 716 apartamente "mici si neconfortabile", adica "cate 15-16 apartemente pe judet" si nu a 8.000 de apartemente cum promite Guvernul.

"Cele 38.000 de apartemente pana in 2004 sau cele 8.000 de apartemente in 2001 pe care PDSR a promis sa le construiasca sunt o gogoasa electorala. Abia acum am inteles de ce se spune: .

Dar atat de putin teren cat exista in Bucuresti este un excedent pentru programul lor", a spus Basescu adaugand ca va declara public ca este de acord ca toate apartementele sa fie construite in Bucuresti daca Guvernul va promova o lege prin care sa fie extinsa suprafata Capitalei.

Pentru Bucuresti prioritar este finalizarea constructiilor incepute si nu demararea unor noi programe de constructii, spune primarul general.

El a mai acuzat Guvernul ca a schimbat destinatia fondurilor speciale, "care acum se fac buget la stat", incalcandu-se astfel legile prin care au fost infiintate.

In cazul fondului special pentru drumuri, Basescu spune ca el inregistreaza un excedent de 3.000 mld lei, bani pe care Guvernul i-a blocat astfel ca Ministerul Transporturilor nu are voie sa-l cheltuiasca.

"Banii sunt incasati de la populatie pentru intretinerea drumurilor dar ei sunt tinuti ca excedent pentru a diminua deficitul bugetar.

Alte patru fonduri speciale sunt inregistrare cu un excedent de 5.000 mld. In timp ce tu impozitezi agricultorul pentru fondul de drumuri tii 3.000 mld. ca excedent!. S-a intrecut masura rationalului!", crede Basescu.

In timpul dezbaterilor bugetului MLPTL in comisiile de specialitate, Miron Mitrea a anuntat ca in cursul acestui an calatoria cu metroul va creste cu 25%, majorare cauzata de acoperirea inflatiei.

Ministrul a mai spus ca a avut o discutie cu Basescu legata de oportunitatea trecerii Metrorex in subordinea Primariei Capitalei, transfer pe care el personal l-ar agrea dar decizia va trebui luata de Parlament.

Potrivit lui Mitrea, primarul general a afirmat ca municipalitatea nu poate finanta Metrorex, bugetul local nefiind in situatia de a sustine aceasta regie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO