Prima pagina

Omul de afaceri Philip Bloom, arestat in SUA

Omul de afaceri Philip Bloom, arestat in SUA
18.11.2005, 19:41 61

Philip Bloom, partenerul lui Bogdan Baltazar in firma de consultanta Baltazar, Bloom&Pirvulescu, a fost arestat in SUA fiind acuzat de dare de mita in valoare de sute de mii de dolari pentru obtinerea unor contracte in Irak, conform New York Times.

Firma de consultanta Baltazar, Bloom&Pirvulescu se numara printre consultantii bancii portugheze Millennium Banco Commercial Portugues, una dintre finalistele selectate in cursa privatizarii BCR, alaturi de Erste Bank Austria.

Omul de afaceri american a comparut miercuri in fata instantei, iar publicatia americana mentioneaza ca acesta este primul dintr-o serie de cazuri cu acuzatii impotriva unor oficiali si contractori in activitatile de reconstructie a Irakului.

Bloom, ce controla trei companii ce activau in Irak in cadrul lucrarilor de reconstructie, este acuzat de conspiratie, frauda, conspiratie la actiuni de spalare de bani si la transportarea interstatala de bunuri furate, toate legate de obtinerea unor contracte frauduloase in valoare de pana la 3,5 mil. dolari.

Plangerea formulata impotriva acestuia mentioneaza existenta altor doi complici, ale caror nume nu au fost dezvaluite, ce au lucrat in cadrul Coalition Provisional Authority - administratia americana ce a guvernat Irakul la inceputul anului 2004, momentul acordarii contractelor.

Cu asistenta complicilor si a altor persoane, Bloom a depus oferte multiple pentru obtinerea contractelor, folosind denumirile unor companii diferite, fie controlate de el, fie inexistente. Dupa depunerea unui numar suficient de oferte pentru a satisface criteriile cerute de guvernul american, complicii urmau sa se asigure ca una dintre companii castiga contractul.

Philip Bloom este cunoscut in Romania ca un apropiat al autoritatilor din ultimii 15 ani. El a participat la mai multe privatizari in Romania: achizitia de catre grupul american Trinity Industries a producatorului de vagoane Astra Arad, intr-o tranzactie de 100 mil. dolari, intermedierea vanzarii societatii Phoenix catre Allied Deals, afacere de 38 mil. dolari.

De asemenea a intermediat imediat dupa 1990 obtinerea finantarii pentru achizitia de catre Tarom a cinci aeronave Boeing 737. In 1964-1972 Bloom a lucrat pentru Pepsi, fiind responsabil pentru implementarea sistemului de franciza Pepsi-Cola in tarile comuniste: Romania, Ungaria, Iugoslavia si Polonia.

Dupa 2003, Bloom, impreuna cu Global Business Group, a intrat in afaceri in Orientul Mijlociu, printre clientii sai numarandu-se Guvernul SUA, prin contractele direct incheiate cu acesta si cativa dintre primii sai contractori, Autoritatea de Coalitie Provizorie din Irak.

Desi era unul dintre cei mai puternici consultanti de pe piata, el a actionat low-profile, iesind la rampa abia dupa asocierea cu Baltazar. Acesta din urma a declarat ieri ca firma Baltazar, Bloom&Pirvulescu (BBP) nu a avut nici o implicare in afacerile pe care Philip Bloom le-a derulat in Irak, tranzactiile efectuate de partenerul american derulandu-se prin compania Global Business Group Logistic.

"Bloom era un partener silent in firma noastra, neavand niciun fel de implicare. Eu conduceam toate afacerile ca presedinte si director general. Nu ma dezic de el, dar este un fapt ca n-am nici o legatura cu activitatile lui din Irak", a spus Baltazar.

El a mentionat ca l-a contactat pe avocatul lui Bloom pentru a cere detalii privind arestarea acestuia. "Ceea ce mi-a spus avocatul si mi s-a parut interesant este ca Phil a fost arestat in nume propriu, si nu ca reprezentant al firmei GBG Logistic", a spus Baltazar.

Intrebat cate dintre contractele firmei pe care o detine au provenit de la partenerul sau american, Baltazar a raspuns ca au existat cateva afaceri neinsemnate, respectiv studii de fezabilitate, inclusiv pentru deschiderea unei banci. El a tinut sa precizeze ca aceste contracte sunt cu totul separate de afacerile lui Bloom in Irak. In ceea ce priveste imaginea firmei, Baltazar mizeaza pe reputatia sa si crede ca, orice s-ar intampla, compania nu va avea de suferit.

"Orice asociere are vulnerabilitatile ei. Tatal meu imi spunea sa fiu singur in viata, pentru ca numai oamenii singuri sunt puternici. Poate a avut dreptate, in esenta", a mai spus Baltazar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO