Prima pagina

Panica de pe Petromidia a dus Bursa la minimul anului

Panica de pe Petromidia a dus Bursa la minimul anului
31.05.2005, 19:47 13

Actiunile Petromidia au revenit ieri la tranzactionare cu o scadere de peste 13%, dupa suspendarea cauzata de retinerea de catre procurori a lui Dinu Patriciu, principalul actionar al grupului Rompetrol, si incercarea acestora de a obtine un mandat pentru arestarea omului de afaceri, cerere respinsa de judecatori.

Doar ieri Petromidia a pierdut 60 de milioane de euro din valoarea bursiera, scaderea de la inceputul anchetarii lui Patriciu fiind de 280 milioane de euro.

Indicele BET, al celor mai importante companii cotate la Bursa de Valori, a atins ieri cea mai mica valoare din acest an, pe fondul vanzarilor mari de actiuni Rompetrol Rafinare (Petromidia) si al reticentei investitorilor de a cumpara actiuni la celelalte companii de pe Bursa.

Indicele BET a incheiat ziua cu 1,1% mai jos fata de valoarea pe care o inregistra in prima zi de tranzactionare a anului si cu 5,9% mai jos fata de finalul saptamanii trecute.

Tranzactiile cu actiunile Petromidia au reprezentat mai mult de un sfert din operatiunile de pe piata. Inca de la debutul tranzactiilor, pe piata s-a derulat o adevarata lupta intre cumparatori si vanzatori, acestia din urma avand castig de cauza. Actiunile companiei au scazut continuu pe parcursul zilei, investitorii aruncand in piata cu peste 40 de milioane de actiuni. Dupa ce au atins un minim de 721 lei/actiune, Petromidia a incheiat ziua la 725 lei/actiune.

"Scaderea se datoreaza faptului ca situatia, atat cea a lui Patriciu, cat si a privatizarii Petromidia este incerta. Cred ca actiunile ar fi trebuit sa mai fie suspendate de la tranzactionare pana la clarificarea situatiei," spune Rares Nilas, directorul general al BT Secutities.

Dinu Patricu este cercetat de procurori alaturi de alti membri ai managementului grupului Rompetrol in dosarul privatizarii rafinariei Petromidia. Principalul actionar al Rompetrol este acuzat de spalare de bani si inselaciune.

Patriciu a amenintat ca va cere institutiilor statului daune de "sute de milioane de dolari", ca urmare a modului cum Parchetul a actionat in cazul retinerii sale.

Capitalizarea totala a Bursei de Valori a trecut ieri sub nivelul de 10 miliarde de euro, dupa ce la finalul lunii februarie atinsese aproape 14 miliarde de euro. Doar ieri valoarea companiilor cotate pe piata a coborat cu 560 milioane de euro.

Brokerii afirma ca Bursa in ansamblu trece printr-un moment prost, in care piata in ansamblu este dominata de incertitudini si de stiri negative, cum ar fi esecul referendumului din Franta, care ar putea intarzia aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

"Nu este vorba numai de anchetarea lui Patriciu. Sunt foarte multe motive de scadere pe piata: incepand cu referendumul din Franta si terminand cu posibilitatea alegerilor anticipate," spune Bogdan Trandafir, analist la BCR Securities.

"Starea de spirit de pe piata este foarte proasta, toti investitorii actioneaza de parca vor sa scape de actiuni si sa plece de la Bursa," a mai adaugat el.

In afara de Petromidia celelalte actiuni cotate au inregistrat valori destul de reduse ale tranzactiilor, deprecierea puternica a cotatiilor datorandu-se astfel mai mult lipsei de cumparatori decat numarului mare de ordine de vanzare.

O alta scadere importanta a apartinut actiunilor celeilalte companii petroliere de pe piata, Petrom, care a incheiat ziua la 3.320 lei/actiune, in scadere cu 7,8%. Banca Transilvania a pierdut aproape 6% din valoare, in timp ce SIF-urile au rezistat cel mai bine si au pierdut in medie 3%.

Unii dintre brokeri afirma de altfel ca nu exista o legatura clara intre scaderea Petromidia si cea a celorlalte companii cotate.

"Nu cred ca scaderea pietei in ansamblu a fost adusa de vanzarile de actiuni Petromidia. Daca ne uitam cum a evoluat Bursa in ultimele zile, vom vedea ca au fost scaderi asemanatoare pentru piata in ansamblu," spune Rares Nilas, directorul BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania. El a mai adaugat ca evolutia pietei in urmatoarele saptamani va fi extrem de imprevizibila, in conditiile in care piata a aratat ca investitorii nu se mai uita la rezultatele financiare ale companiilor, ci mai mult la zvonurile care circula pe piata.

Sedinta bursiera de ieri a fost intrerupta timp de 45 de minute din cauza unor defectiuni tehnice in sistemele de telecomunicatii ale Bursei, tranzactionarea fiind ulterior prelungita cu jumatate de ora pana la ora 14.45. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO