Prima pagina

Pastrati chitantele! Procedura deducerilor mai intarzie

19.01.2004, 00:00 20



Aveti de gand sa incheiati vreo asigurare ori sa imbunatatiti confortul termic al locuintei cu gandul la promisa deducere a acestor cheltuieli din venitul anual impozabil pe 2004?



Modalitatea practica in care veti solicita si obtine deducerile respective ramane confuza, atat timp cat Fiscul intarzie sa stabileasca procedurile de urmat. Pana o va face, nu aveti decat sa strangeti chitantele si sa le pastrati cu grija sperand ca le veti putea folosi pentru a primi anul viitor inapoi de la Fisc o parte din banii platiti ca impozit pe venit.



Oricum, doua dintre categoriile de cheltuieli deductibile cu adevarat importante - contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale si cele pentru asigurari private de sanatate - raman in 2004 la nivel de principiu generos in legislatia fiscala, in lipsa legilor care sa reglementeze aceste piete.



Desi inca asteptate, nici macar normele metodologice de aplicare a Codului fiscal nu vor lamuri in intregime modalitatea de acordare a deducerilor. Astfel, normele insele prevad ca procedura acordarii deducerilor pentru cheltuieli cu prime de asigurare pentru locuinta de domiciliu, de exemplu, va fi stabilita prin ordin al ministrului finantelor publice. Care inca se lasa asteptat. Normele au fost discutate de guvern saptamana trecuta, urmand ca ministerul justitiei sa mai introduca anumite modificari.



In ceea ce priveste cheltuielile pentru imbunatatirea confortului termic, ministrul finantelor Mihai Tanasescu spune ca vor fi recunoscute drept deductibile si cheltuielile cu cumpararea de centrale termice, in limita sumei de 15 milioane de lei anual. Alte cheltuieli specifice (termopane, pardoseli termoizolante) urmeaza sa fie detaliate impreuna cu ministerul transporturilor si constructiilor.



Pentru a beneficia de deducerea cheltuielilor destinate reducerii pierderilor de caldura, va fi necesar sa anexati la declaratia de venit global copii dupa chitantele fiscale care atesta plata, precum si dupa actul de proprietate a locuintei.



Daca locuinta este detinuta in comun, de exemplu in cote parti sau in devalmasie, deducerea se acorda fiecaruia dintre coproprietari, mentionati in actul de proprietate.



Demn de retinut este faptul ca fiecare categorie de deduceri va fi recunoscuta de Fisc numai pentru cheltuieli facute in baza unor contracte incheiate dupa 1 ianuarie 2004, prevederile Codului fiscal neavand aplicabilitate retroactiva.



Proiectul de normele de aplicare a Codului fiscal prevede ca deducerea reprezentand prima de asigurare pentru locuinta de domiciliu, in limita echivalentului in lei a 200 de euro pe an, se acorda pentru orice risc, pe baza de documente justificative (de exemplu: contractul de asigurare, document de atestare a platii primei de asigurare) pentru locuinta detinuta in proprietate.



La sfarsitul anului, Fiscul va transforma in lei limita maxima a echivalentului in euro a deducerilor prevazute, la cursul mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei.



Introducerea deducerilor din venitul annual global va pune la grea incercare proaspat infiintata Agentie Nationala de Administrare Fiscala, care are mari sanse sa se confrunte cu o dublare a numarului de declaratii fiscale de procesat. Principalul motiv? Pentru a beneficia chiar numai de una dintre deduceri un contribuabil va trebui sa depuna declaratie de venit global, chiar daca pana acum nu o facea pentru ca obtinea venituri dintr-o singura sursa, de salariat de exemplu. Mai mult, pe lista deducerilor figureaza si cotizatia de sindicat, care va "produce" la randul sau un val consistent de declaratii de venit global.



In aceste conditii, contribuabilii vor avea serios de asteptat pentru a-si primi inapoi banii platiti sub forma impozitelor anticipate, dat fiind ca si pana la introducerea schemei de deduceri Fiscul a facut rambursari cu intarzieri de cel putin sase luni de zile.



Pentru locuinta detinuta de o singura persoana, aceasta va beneficia de deducerea intreaga la calculul impozitului pe venitul annual global. Aceeasi regula se aplica si in situatia in care locuinta este detinuta de soti si reprezentata in relatia cu societatea de asigurare de catre unul dintre acestia mentionat in actul de proprietate. Daca locuinta este detinuta in comun, de exemplu in cote parti sau in devalmasie, deducerea se acorda fiecaruia dintre coproprietari, spun normele.



Pentru a beneficia de deducerea reprezentand contributia individuala pentru asigurarile private de sanatate, cu exceptia celor incheiate in scopuri estetice si in limita echivalentului in lei a 200 de euro pe an, datorata si suportata in intregime de contribuabil, va fi necesara anexarea la declaratia de venit global a copiilor dupa chitantele care atesta plata contributiilor.



In vederea acordarii deducerilor de catre organul fiscal, contribuabilii vor avea obligatia sa depuna documentele justificative amintite, odata cu declaratia de venit global pe 2004, pana la termenul stabilit pentru depunerea acesteia - 15 mai 2005. Neprezentarea documentelor la termenul stabilit va atrage pierderea dreptului de a beneficia de deducerile prevazute in Codul fiscal. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO