Prima pagina

Patriciu a raportat un profit de 108 mil. dolari la Petromidia

27.10.2005, 19:37 25

Rompetrol Rafinare (Petromidia), principala companie a grupului Rompetrol, a anuntat ca a obtinut in trimestrul al treilea un profit net de 36 milioane de dolari (aproximativ 30 milioane de euro), suma care reprezinta jumatate din profitul din primul semestru.

Spre deosebire de rezultatele de anul trecut, vanzarile si profitul Petromidia includ si rezultatele Rompetrol Downstream, reteaua de benzinarii a grupului, care a devenit intre timp divizie a Petromidia.

Profitul pe primele noua luni s-a situat la 108 milioane de dolari (90 milioane de euro), fata de o pierdere de 17 milioane de dolari in aceeasi perioada a anului trecut.

Actiunile companiei au urcat cu peste 30% in ultima luna si jumatate, ultima tranzactie de ieri incheindu-se la 0,127 le/actiune, fata de 0,096 lei/actiune cat erau cotate la inceputul lunii septembrie. La ultimul pret de ieri al actiunilor, capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 744 milioane de euro. Actiunile companiei au fluctuat puternic anul acesta din cauza anchetarii presedintelui de la Rompetrol, Dinu Patriciu, de catre procurori in dosarul privatizarii rafinariei si in cel al tranzactiilor grupului Rompetrol cu actiuni Petromidia pe Bursa.

"Este cel de-al patrulea trimestru in care Petromidia merge pe profit, iar din punctul de vedere al profitabilitatii situatia companiei s-a stabilizat", a declarat Dinu Patriciu, presedintele si principalul actionar al grupului Rompetrol.

Petromidia trecuse pe profit in ultimul trimestru al anului trecut, dupa ce a derulat, de la preluarea de catre Rompetrol in toamna anului 2000, un program de restructurare operationala si financiara.

Petromidia a inregistrat in primele noua luni ale anului venituri brute in valoare de 1,67 miliarde de dolari (1,4 miliarde de euro), in crestere cu 65% fata de perioada similara a anului trecut.

Profitul operational inainte de amortizare (EBITDA) s-a ridicat la 151 milioane de dolari (125 milioane de euro), in crestere cu 221% fata de primele noua luni ale anului trecut.

"Estimam ca la finalul anului vom atinge un profit operational de peste 180 milioane de dolari", a declarat Dinu Patriciu.

Veniturile brute consolidate la nivelul grupului Rompetrol s-au ridicat la 1,8 miliarde de dolari (1,5 milioane de euro), in crestere cu 67% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Profitul net a fost de 112 milioane de dolari, fata de o pierdere de 43 milioane de dolari in perioada similara a anului trecut.

Patriciu a mai declarat ca nu intentioneaza sa mai vanda pachete de actiuni detinute la Petromidia in perioada urmatoare, dupa ce grupul Rompetrol a anuntat recent ca a vandut 1% din capitalul Petromidia pe Bursa pentru a finanta alte investitii.

Rompetrol Financial Group a incasat aproximativ 7 milioane de euro pe pachetul de actiuni. Presedintele Rompetrol a mai precizat ca in afara de tranzactia deja anuntata grupul nu a mai vandut alte actiuni in ultimele luni.

Rafinaria Petromidia, oprita in prezent in vederea reviziei generale planificate, isi va majora in urmatorii doi ani capacitatea de prelucrare pana la 5 milioane de tone de petrol pe an, cu 30% mai mult decat in prezent. Planul de investitii include si adoptarea standardelor de mediu privind emisiile de sulf de 10 ppm (parti pe milion) pentru intreaga rafinarie, standarde atinse in prezent pentru productia de motorina.

In perioada reviziei, compania deruleaza investitii de circa 30 milioane de dolari si acopera productia prin achizitii de pe piata internationala si de la producatorul roman Petrotel LukOil. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO