Prima pagina

Patriciu a vandut 155 mil. actiuni Petromidia de pe Vega

02.06.2005, 20:00 15

Rompetrol SA, una din companiile grupului Rompetrol, al carei principal actionar este omul de afaceri Dinu Patriciu, a vandut in primul trimestru al acestui an 155 de milioane de actiuni Rompetrol Rafinare (Petromidia), pe care a incasat aproximativ 5 milioane de euro.

Actiunile au fost vandute la preturi de peste 1.100 lei/actiune, actiunile Petromidia fiind cotate in prezent la sub 800 lei/actiune. Informatia a fost publicata in raportul trimestrial al companiei Rompetrol SA, care detine in patrimoniu rafinaria Vega din Ploiesti.

"Actiunile au fost vandute in piata pentru a obtine fonduri pentru desfasurarea activitatii societatii," a fost explicatia data ieri de reprezentantii Rompetrol.

Vega a castigat 86,4 miliarde de lei (2,4 milioane de euro) pe primul trimestru din vanzarea actiunilor Petromidia, suma care reprezinta aproximativ 80% din profitul net inregistrat de companie in primele trei luni.

In primele luni ale acestui an Vega a inregistrat un profit net de 108,4 miliarde de lei (2,9 milioane de euro), fata de o pierdere de 244 miliarde de lei (6 milioane de euro) in primul trimestru al anului trecut. Cifra de afaceri a Vega a urcat cu peste 50% in euro pana la 17,4 milioane de euro. Rompetrol SA (Vega), care este cotata pe RASDAQ, a incheiat ieri sedinta la 700 lei/actiune, in crestere cu 5% fata de ziua anterioara.

In februarie, pe piata au aparut informatii potrivit carora un actionar al Petromidia a scos la vanzare 500 de milioane de actiuni. Brokerii spuneau ca sunt doua variante: ori a scos Patriciu la vanzare actiunile detinute prin intermediul altor societati ale grupului Rompetrol, ori pachetul apartine societatii Faber Invest & Trade in spatele careia s-ar afla fratii Iancu si omul de afaceri Ovidu Tender. La un moment dat, Faber detinea peste 5% din Petromidia, actiuni pe care le-a achizitionat la un pret mai mic de la SIF Transilvania. In sase luni Faber isi dublase banii, suma investita depasind 10 milioane de euro

Informatiile privind scoaterea la vanzare a 500 de milioane de actiuni au aparut atunci cand pretul actiunilor Petromidia se situa intre 1.200 si 1.280 de lei. De la acest nivel au inceput sa fie vandute pachete mari de actiuni, ceea ce a dus pretul constant in jos.

In martie, la aparitia primelor informatii privind anchetarea lui Patriciu, actiunile au inceput sa fluctueze puternic, dar pe un trend clar de scadere.

Totul a culminat joia trecuta, cand actiunile au scazut in ultima jumatate de ora de tranzactionare pana la 820-840 de lei, cand pe piata au aparut informatii ca Patriciu va fi retinut. Vineri actiunile au fost oprite de la tranzactionare, iar luni, cand au reintrat pe piata, pretul a scazut. Cea mai dramatica zi a fost marti, cand pretul a atins dimineata un minim de 661 lei/actiune. De la acest nivel, trendul pietei s-a inversat, in piata aparand cumparatori, care au preluat agresiv pachete mai mari de actiuni.

Daca marti la final, actiunile aveau un plus de 3% fata de luni, ieri au mai castigat inca 6% pe o tendinta de achiztitie de actiuni. Unii brokeri cred ca marti dimineata, atunci cand pretul se prabusea, in piata au intrat la sustinere societati ale grupului Rompetrol sau societati de brokeraj apropiate grupului.

Alti brokeri spun ca Patriciu dimpotriva ar avea tot interesul ca pretul actiunilor sa scada, pentru a arata cat a pierdut in urma retinerii atunci cand va da statul in judecata pe aceasta tema.

De cand a inceput scandalul privind anchetarea lui Patriciu acum trei luni, capitalizarea Petriomidia a scazut cu circa 200 de milioane de euro. Ieri Petromidia a inchis la 790 de lei, la acest pret capitalizarea bursiera fiind de 460 de milioane de euro.

Azi urmeaza sa se judece recursul inaintat de procurori impotriva deciziei judecatorilor de a respinge cererea de arestare a lui Dinu Patriciu, principalul actionar al grupului Rompetrol. El este acuzat de procurori de spalare de bani si inselaciune.



Iesiri substantiale de pe piata valutara

Fonduri importante au iesit marti de pe piata valutara, dupa ce marti au ajuns la scadenta emisiuni de titluri de stat in valoare totala de 21.000 de miliarde de lei (580 de milioane de euro).

Dealerii spun ca aceste fonduri reprezinta capitaluri speculative care au fost investite in titluri de stat si care acum ies de pe piata, in conditiile in care randamentele oferite au scazut substantial, nemaifiind atractive.

Unii dealeri pun aceste iesiri si pe seama retinerii lui Dinu Patriciu.

"Mai mult ca sigur au iesit bani din piata", spune un dealer. Volumele tranzactionate de clienti aproape s-au dublat fata de zilele precedente. Vanzarile de valuta catre clienti au totalizat marti 221 mil. euro, fata de 130 de milioane de euro, media ultimelor sedinte. Totodata, volumul operatiunilor interbancare a crescut numai usor, pana la 70 de milioane de euro, fata de o medie de 61 de milioane in ultimele zile. Cumpararile de la clienti au totalizat 189 de milioane de euro, piata inregistrand un deficit de 32 de milioane. In aceste conditii, dealerii spun ca este putin probabil ca BNR sa fi intervenit.

In conditiile in care cererea de valuta a fost mai mare, euro s-a apreciat pana la un maxim de 36.280/36.330 de lei. De la acest nivel, care este de altfel cel mai inalt atins de euro intr-o perioada indelungata, au aparut ordine de vanzare de valuta. Dealerii spun ca nu se anunta insa alte miscari importante pentru zilele urmatoare.

vlad.nicolaescu@zf.ro ; liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO