Prima pagina

Petrom a ajuns mai valoroasa decat proprietarul sau austriac

Petrom a ajuns mai valoroasa decat proprietarul sau austriac
24.02.2005, 00:00 25

Valoarea bursiera a Petrom, cea mai importanta companie romaneasca, a spart ieri bariera de 8 miliarde de euro la Bursa de la Bucuresti, depasindu-si principalul proprietar - grupul austriac OMV.


Interesul investitorilor financiari a adus cotatia titlurilor companiei romanesti la un nivel record de 5.250 lei (0,14 euro) pe actiune. Valoarea tranzactiilor a fost ieri de 1,2 milioane euro, fiind tranzactionate peste 6,8 milioane de actiuni.


Ironia sortii face ca diferenta dintre capitalizarea bursiera a Petrom si cea a OMV sa fie de circa 622 milioane euro, valoare aproape egala cu cea a pachetului de 33,34% din Petrom cumparat vara trecuta de la stat de catre austrieci.


Pachetul de actiuni de o treime din Petrom a costat atunci 669 milioane euro, iar valoarea de acum a pachetului pe Bursa de la Bucuresti inseamna 2,695 miliarde de euro, ceea ce aduce un profit net de peste 2 miliarde de euro pentru austrieci la numai doua luni de la preluarea efectiva a companiei romanesti.


Practic, cotatia Petrom a crescut de aproape patru ori fata de acum un an, perioada in care si moneda europeana s-a depreciat semnificativ fata de leu.


Brokerii de pe piata spun ca majorarea pretului actiunilor Petrom se datoreaza in principal investitorilor straini care continua sa aduca bani pe piata de capital. Ei sunt nevoiti sa ridice pretul actiunilor pentru a cumpara pachete in valoare de cateva milioane de euro. Teoretic, numai 7% din Petrom se poate tranzactiona, dar in realitate procentul este mult mai mic intrucat deja sunt formate pachete. Cei mai importanti investitori minoritari sunt SIF Oltenia, fondul de investitii Broadhurst, sindicatul Petrom plus cateva fonduri de investitii externe. Sindicatul din Petrom poate cumpara 8% din Petrom la acelas pret cu cel platit de OMV, adica jumatate din pretul actual de pe Bursa.

Pe fondul tendintei ascendente de pe piata din ultimele luni, putini sunt investitorii care sunt dispusi sa vanda.


"Banii straini continua sa intre pe Bursa, iar investitorii ridica pretul actiunilor pentru a putea cumpara pachete de actiuni. De altfel, si celelelte companii mari de pe piata, vizate de obicei de straini au continuat si ieri tendinta ascendenta", spune Rares Nilas, directorul BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania. Incheierea tranzactiei de preluare a Petrom de catre OMV a dat un alt impuls, aportul austriac la majorarea capitalului social fiind de circa 830 milioane euro. Banii, destinati finantarii proiectelor majore de dezvoltare a Petrom, inseamna si realizarea celei de-a doua faze a tranzactiei, in urma careia OMV si-a majorat participatia de la 33,3% la 51% din companie.


Preluarea Petrom a impulsionat si actiunile OMV, a caror cotatie a crescut de la 185 euro in septembrie 2004 catre 220 de euro la finele anului trecut.


Titlurile OMV se tranzactionau ieri la Bursa de la Viena la valori de 247,5 - 248,9 euro pe actiune, ceea ce inseamna o capitalizare de peste 7,42 - 7,46 mld. euro.


Indicatorul PER (pret/profit net pe actiune) a "sarit" la aproximativ 200 la Petrom (luand in calcul o valoare a profitului la nivelul din 2003) fata de numai 17 in cazul OMV.


Asta inseamna ca la preturile actuale un investitor in Petrom si-ar scoate banii in 200 de ani, in schimb unul in OMV in 17 ani. Cei care cumpara Petrom mizeaza pe faptul ca OMV va restructura compania si va scoate un profit mult mai mare.


OMV a schimbat deja aproape integral managementul companiei romanesti. De asemenea, austriecii au introdus o noua politica de comercializare a carburantilor, in functie de cotatia internationala si mediul concurential local, care echivaleaza practic cu o liberalizare a pietei de profil.


Petrom, mai valoroasa decat OMV


Petrom si-a depasit in aceasta perioada de la inceputul anului si ceilalti rivali regionali de pe piata petroliera precum MOL (Ungaria) si PKN Orlen (Polonia), cu toate ca rezultatele raportate pana acum de compania romaneasca se situeaza cu mult sub performantele celorlalte companii.


Ultimul bilant al companiei romanesti (din 2003) indica venituri de 2,03 miliarde de euro si o pierdere de 8 milioane euro, conform standardelor internationale de contabilitate. In aceeasi perioada de raportare, MOL inregistra un profit net de circa 380 mil. euro la afaceri de 5,74 mld. euro.


PKN Orlen a realizat un profit net de peste 203 mil. euro la un volum de afaceri de peste 5 miliarde euro. MOL si PKN au ambele peste 15.000 de angajati, fata de Petrom, care avea la aceeasi data peste 57.000 de angajati.


OMV a concurat anul trecut cu MOL si PKN pentru a prelua pachetul majoritar al Petrom.


Compania austriaca a realizat in 2003 un profit net de 393 mil. euro la venituri de 7,6 mld. euro, avand 6.137 de angajati.


OMV a achizitionat 51% din Petrom in cadrul unei tranzactii cu o valoare totala de 1,5 mld. euro, suma care a adus la un nivel record si investitiile straine in Romania, peste 4 mld. euro, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei.


Statul roman mai detine 40,7% din Petrom, ceea ce la pretul bursier actual inseamna 3,3 miliarde de euro.


Inghitirea companiei romanesti nu a fost usoara pentru OMV, care pentru a-si refinanta achizitia, dar si pentru a gasi noi fonduri de expansiune in regiune, si-a majorat capitalul de la 27 de milioane la 30 de milioane de actiuni, prin emisiunea de titluri noi.


Operatiunea a insemnat atragerea de fonduri de la actionarii de pe Bursa de la Viena, in conditiile in care principalii actionari ai OMV - statul austriac si fondul de investitii petrolier din Abu Dhabi IPIC - nu au participat la majorare. In urma acestei miscari, lichiditatea OMV s-a marit semnificativ, mai mult de jumatate din actiunile sale fiind acum in posesia investitorilor de portofoliu, iar in actionariat situatia s-a inversat: ponderile detinute de catre statul austriac si IPIC au scazut de la 55% sub 50%.
adrian.mirsanu@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO