Prima pagina

Piata auto stagneaza la sase luni

11.07.2008, 19:20 16

Vanzaile cumulate ale Dacia si ale primelor zece marci de import din punctul de vedere al volumului, care in total reprezinta peste 75% din piata totala, au inregistrat in prima jumatate a anului o scadere de 1,6% la un nivel de 137.029 de autovehicule, in conditiile in care la inceputul anului oficialii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile estimau o crestere de 5% a pietei in acest an.
Primele zece marci auto de import din punctul de vedere al vanzarilor au inregistrat cumulat o crestere a vanzarilor de 7,4% in prima jumatate a anului si de aproape 10% in iunie, in conditiile in care in prima jumatate a anului trecut cresterea fata de perioada similara a anului precedent era de 55%.
Daca in 2007 toate marcile de import inregistrau cresteri de cel putin doua cifre, in primul semestru din acest an trei marci din top zece s-au confruntat cu scaderi de volume.
Potrivit declaratiilor lui Brent Valmar, vicepresedintele APIA, scaderea din prima jumatate a anului se datoreaza atat introducerii noii taxe de mediu, care are o valoare mai mica in cazul autoturismelor second-hand, dar si datorita evolutiei cursului valutar, leul inregistrand o o scadere fata de moneda unica europeana, si a dobanzilor la credite.
Vanzarile de autovehicule au inregistrat in prima jumatate a anului o scadere de 3%, la aproximativ 164.000 de unitati, valoare estimata de ZF pe baza cotei de piata de 35,6% anuntata de grupul Renault si a volumului cumulat al vanzarilor celor doua marci, Dacia si Renault, respectiv de 58.403 unitati. Spre comparatie, in primele cinci luni cresterea pietei totale a fost de 3,6%, in conditiile in care la nivelul lunii mai scaderea a fost de 23%, in timp ce la nivelul lunii iunie scaderea s-a accentuat la 31%, valoare aferenta unui volum de 24.044 de autovehicule, in conditiile in care in iunie a fost demarat programul "Rabla".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO