Prima pagina

Prabusirea paravanului la Alro: iese la iveala adevaratul proprietar

Prabusirea paravanului la Alro: iese la iveala adevaratul proprietar
29.10.2004, 00:00 172



Scandal la Alro Slatina, una din cele mai mari si profitabile companii romanesti. Trei reprezentanti ai casei de comert americane Marco International, actionarul majoritar al Alro, si-au dat demisia din Consilul de Administratie al companiei, spun surse apropiate producatorului de aluminiu.



Cei trei sunt Alexander Krasner, presedintele Alro, Peter Braun - vicepresedinte si Sam Manaktala, membru CA. Demisia a survenit in urma neintelegerilor financiare din cei trei si investitorul care a finantat Marco International la preluarea Alro, una dintre cele mai controversate privatizari din Romania, spun sursele citate. Alro este o companie care valoreaza la Bursa in acest moment 589 de milioane de dolari.



Demisia celor trei inseamna si prabusirea paravanului din fata adevaratului proprietar indirect al Alro, despre care sursele afirma ca ar putea fi un om de afaceri rus pe nume Vitali Misitki. Este posibil ca numele lui Misitki sa apara oficial pe 18 noiembrie, cand la Alro este convocata Adunarea Generala a Actionarilor companiei. Vitali Misitki este un nume destul de cunoscut in Rusia, unde controleaza un grup cu afaceri in petrol - Rinko.



Oficial, demisiile vor fi anuntate probabil tot pe 18 noiembrie, motivele invocate urmand sa fie "problemele personale" ale fiecaruia dintre cei trei fosti coordonatori ai activitatii Alro.



"Mi-am dat demisia insa nu pot sa comentez mai mult decat ce va fi anuntat oficial", a declarat pentru ZF Peter Braun.



Surse apropiate Alro spun ca, cel mai probabil, o data cu cei trei va pleca de la Alro si Marian Nastase, directorul financiar al companiei.



Cel mai probabil principala sursa a disputelor se afla la Londra, acolo unde este inregistrat vehiculul financiar prin care investitorul rus si Alexander Krasner, un om de afaceri din domeniul comertului cu metale, controleaza Marco International, spun sursele citate. Conform acelorasi surse, Krasner i-a intentat proces la Londra partenerului sau din cauza neintelegerilor financiare.



Alexander Krasner nu a putut fi contactat pentru comentarii.



Urmare a demisiilor, Alro ar putea intra intr-o noua perioada confuza. Momentul este cat se poate de nepotrivit, compania fiind "pe val" datorita evolutiei bune a pietei internationale a aluminiului. Urmare a cresterii pretului metalului, compania avea dupa primele noua luni ale acestui an un profit net de circa 30 de milioane de euro, in crestere cu 25% fata de aceeasi perioada a anului anterior.



De asemenea, consortiul Alro - Marco a anuntat ca este in negocieri pentru a lua un credit sindicalizat de 105 milioane euro. In piata au existat de cateva saptamani zvonuri ca o parte din credit, 65 de milioane de euro, urma sa fie folosita de Marco pentru a refinanta o parte din datoria contractata pentru achizitia Alro. Mai concret, Marco urma sa dea o parte din bani inapoi finantatorului sau.



Preluarea Alro a costat Marco International circa 160 de milioane de dolari. In prezent, la Bursa de Valori Bucurest, Alro are o capitalizare de 589 de milioane de dolari.



Urmare a demisiilor, singurul manager de top care va ramane la conducerea companiei este Gheorghe Dobra, directorul general.



"Am aflat si eu de demisii insa acestea sunt probleme ale actionarilor pe care nu le pot comenta. Probabil ca Alro va trece printr-o noua perioada de tranzitie", spune Dobra.



Cealalta perioada de "tranzitie" a fost controversata preluare a Alro de catre Marco International. Desi companii importante din industria aluminiului au fost interesate de Alro, in special grupul francez Pechiney, Marco International a devenit actionar majoritar in 2002 datorita unei strategii agresive de achizitii de actiuni la Bursa, urmata de cumpararea unui pachet de doar 10% din capital (desi statul ar fi trebuit sa vanda toata participatia de 54%) de la Autoritatea pentru Privatizare (APAPS). Marco a ajuns ulterior sa detina circa 80% din Alro datorita unor majorari de capital la care statul nu a putut participa, din cauza restrictiilor legale. Marco a beneficiat si de un puternic lobby la nivel politic, ceea ce a permis sa faca aceasta operatiune.



Initial, in 2001, APAPS intentiona chiar sa nu vanda nici o actiune, urmand sa permita unor companii controlate de Marco sa devina actionari majoritari doar prin majorare de capital. Adica gratis, avand in vedere ca banii ramaneau in companie.



Din cauza scandalului (ajuns treptat international), privatizarea s-a amanat pe parcursul a aproape doi ani.



De atunci, desi se banuia ca Marco International este doar un paravan prin care Alro a fost cumparata de alte grupuri de interese, secretul a fost bine pastrat de parteneri.



Oficial, ca proprietar si presedinte al Marco International a aparut un american pe nume Alain Kestenbaum.



In Romania, strategia, negocierile si lobby-ul politic aferent privatizarii au fost gandite si puse in practica de cuplul Krasner - Braun. Peter Braun face afaceri pe piata romaneasca de circa 20 de ani si a devenit country manager la Marco International pentru Romania in1999.



Marco detine prin intermediul Alro si compania prelucratoare de aluminiu Alprom Slatina.



In curand Alro va fuziona cu Alprom, urmand sa creeze un grup cu o cifra de afaceri de circa 350 de milioane de euro. Alro a convocat AGA pentru a aproba majorarea capitalului cu 7,3 milioane de dolari.



Alro este cel mai mare producator de aluminiu din sud-estul Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO