Prima pagina

Pragul de detinere ridica SIF-urile pe Bursa

Pragul de detinere ridica SIF-urile pe Bursa
04.02.2005, 00:00 16

Actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) au inregistrat ieri cea de-a treia zi consecutiva de crestere exploziva, pe fondul reluarii discutiilor privind eliminarea restrictiilor potrivit caroa nici un actionar nu poate detine mai mult de 0,1% din capital.
Actiunile au urcat in medie cu 6%, ducand valoarea bursiera a SIF-urilor la aproape un miliard de euro.
De la inceputul saptamanii SIF-urile au trecut pentru prima data de la listarea la Bursa peste valoarea activului net pe actiune dincolo de care putini le vedeau in urma cu cateva luni.
De la inceputul anului actiunile SIF-urilor au fost cel mai rentabil plasament de la Bursa de Valori, aducand un castig de peste 57% fata de o crestere medie a pietei de 35%. Actiunile SIF Muntenia au fost principalele castigatoare de ieri cu o crestere de 10,3% pana la 8.550 lei/actiune. SIF Transilvania a trecut pentru prima data de pragul de 15.000 lei/actiune incheiind ziua la 15.300 lei/actiune, dupa o crestere de 4,8%. Cresteri similare cu cea a SIF Transilvania au inregistrat SIF Banat-Crisana, care a incheiat ziua la 13.300 lei/actiune, SIF Oltenia, cotata la inchidere la 14.800 lei/actiune si SIF Moldova, care inchis sedinta la 11.800 lei/actiune
Actiunile celor cinci SIF-uri s-au desprins de tendinta generala a pietei la inceputul acestei saptamani, cand pe piata au aparut mai multe comentarii care criticau prevederile care limiteaza pragul maxim de detinere de 0,1% din statutul SIF-urilor.
Presedintele Comisiei Buget-Finante din Senat declara Varujan Vosganian la ca introducerea pragului de detinere in statutele SIF-urilor a fost o greseala prin care se acorda o putere excesiva conducerilor SIF-urilor.
Pe piata au aparut si informatii conform carora Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare lucreaza in prezent la un proiect de instructiune care va clarifica modalitatea in care SIF-urile trebuie sa isi modifice statutele, iar unul din membrii Comisiei, Paul Miclaus, a propus ca pragul maxim de detinere sa fie eliminat sau modificat.
Discutiile privind pragul de 0,1% pe care un actionar nu poate sa il depaseasca la un SIF sunt prezente pe piata de capital de mai multi ani, la un moment dat propunand-se ca pragul sa fie eliminat prin lege.
La fel ca in urma cu cateva luni, cand SIF-urile erau tranzactionate la jumatatea din valoarea actuala, parerile brokerilor privind potentialul de crestere al actiunilor raman impartite."Nu cred ca SIF-urile au sanse mari sa mai creasca. Probabil ca si in cazul SIF-urilro se va intampla acelasi lucru care s-a intamplat de cateva zile cu Petrom sau BRD unde preturile s-au plafonat," spune Grigore Chis, director de tranzactionare la SSIF Broker. El crede ca in ultimele zile preturile actiunilor SIF au fost trase in sus mai ales de speculatori.
"In conditiile in care la pragul de detinere de 0,1% toti investitorii au ca tinta valoarea activului net, daca ridicarea pragului de detinere la 1% va fi aprobata, ne putem astepta la tinte de pret duble fata de activul net", spune Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision.
SIF-urile calculeaza valoarea activului net pe actiune dupa o metodologie impusa de CNVM si criticata de multi dintre brokeri pentru ca nu reflecta valoarea reala a portofolilor. Cea mai importanta detinere a SIF-urilor, cate un pachet de 6% din BCR, cea mai mare banca de pe piata este evaluata in portofoliile SIF-urilor la valoarea contabila a actiunilor, in timp ce bancile cotate la Bursa sunt evaluate de la valori de cateva ori mai mari decat valoarea contabila.
Alaturi de controversele privind pragul de detinere, printre motivele care se afla la baza cresterii actiunilor SIF se numara si faptul ca patru dintre acestea, Banat-Crisana, Moldova, Transilvania si Muntenia isi vor alege in aceasta primavara Consiliile de Administratie.  Unii dintre investitorii de pe piata cumpara pe ultima suta de metri actiuni pentru a avea mai multe dreptul de vot.  "Este posibil ca si apropierea alegerilor pentru Consiliile de Administratie sa fie unul din motivele cresterii din ultimele zile," spune Grigore Chis.
Spre deosebire acum patru ani structura actionariatului SIF-urilor este mult mai concentrata, iar reprezentantii unora dintre grupurile de actionari au reusit sa isi adjudece in ultimii ani locuri in consiliile de administratie ale societatilor.
Cele cinci societati de investitii fincnciare (SIF) administreaza active in valoare de 855 milioane de euro si au obtinut anul trecut un profit cumulat de 76 milioane de euro. Fiecare SIF are aproximativ 9 milioane de actionari, cei mai multi dintre acestia detinand pachete de actiuni de dimensiuni extrem de reduse. In ultimii ani la fiecare dintre SIF-uri au inceput sa se cristalizeze cateva grupuri de actionari care lupta pentru a avea un cuvant de spus in administarea
SIF-urile detin in portofolii actiunile a catorva sute de societati, alaturi de lichiditati care insumeaza 140 milioane de euro. Principalele detineri de actiuni ale SIF-urilor sunt pachetele de cate 6% detinute la BCR si 5% la BRD, cele mai mari doua banci romanesti.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO