Prima pagina

Premierul: M-am bazat pe presa cand am investit in Petromidia

Premierul: M-am bazat pe presa cand am investit in Petromidia
30.11.2005, 20:07 22

Tariceanu a fost audiat ca martor in dosarul Dinu Patriciu referitor

la tranzactionarea actiunilor Rompetrol-Petromidia la Bursa anul trecut.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a sustinut ieri in fata procurorilor care l-au audiat ca martor in dosarul Rompetrol, ca s-a bazat pe informatiile din presa cand a hotarat sa cumpere actiuni Rompetrol Rafinare (Petromidia), in primavara lui 2004. "Am explicat ca decizia am luat-o pe baza informatiilor aparute in mass-media, care era plina de anunturi care relatau care este piata acestor actiuni", a spus Tariceanu, adaugand ca este "un cititor fidel al Ziarului Financiar".

Audierea de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a durat ceva mai mult de o ora.

La iesire, Tariceanu a spus ca a raspuns intrebarilor puse de procurori cu privire la evenimente petrecute cu mult inainte ca el sa fi fost numit premier, mai exact referitoare la modalitatea si conjunctura de achizitionare a unor actiuni Petromidia anul trecut. Tariceanu a subliniat ca nu este "un jucator" la Bursa, ci un investitor, avand in portofoliu si alte pachete de actiuni la societati listate la Bursa. El nu a putut preciza cate actiuni Petromidia a detinut, explicand ca a facut mai multe tranzactii. Premierul a mai mentionat ca a fost administrator al societatii Rompetrol in perioada 2002-2003, cu un an inaintea listarii ei la Bursa. Intrebat daca, in opinia lui, Dinu Patriciu ar fi manipulat piata, premierul a raspuns ca nu poate face o astfel de afirmatie. "Mi-e greu sa cred ca poate fi vorba despre manipulare, fiind vorba despre vanzari-cumparari de actiuni", a adaugat seful Executivului.

Tariceanu a mai sustinut ca actiunile Rompetrol pe care le-a cumparat initial au fost vandute in timp, pachetul cel mai consistent fiind instrainat dupa numirea la conducerea guvernului, pentru a evita orice interpretari legate de investitia sa in actiuni ale companiei conduse de Dinu Patriciu.

Tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti a actiunilor Petromidia a inceput in aprilie 2004, pana atunci titlurile fiind listate pe RASDAQ. Rompetrol Bucuresti, unul dintre actionarii Petromidia, a vandut la deschiderea primei sedinte de tranzactionare de pe 7 aprilie pachete mari de actiuni la pretul de 116 lei vechi pe actiune, considerat de multi dintre brokeri drept extrem de mic.

In numai cateva zile pretul a crescut pana la circa 700 de lei vechi pe actiune. O mare parte din titluri au fost cumparate de o societate inregistrata in Cipru, ai carei actionari nu sunt cunoscuti. Atunci au mai cumparat insa si alte cateva sute de investitori. Ulterior, Rompetrol Bucuresti a cumparat inapoi o parte din actiunile pe care le vanduse, dar la un pret mai mare.

Conform informatiilor care au circulat pe piata, Tariceanu a cumparat la cateva zile de la listare la un pret de aproximativ 500 de lei vechi. In decembrie anul trecut, cand Tariceanu a fost numit premier, titlurile Petromidia se tranzactionau in jurul pretului de 1.000 de lei vechi/actiune. Ultimul pret de ieri al actiunilor a fost de 1.120 de lei vechi.

In acest caz au mai fost audiati pana acum, printre altii, Sorin Rosca Stanescu si Camelia Voiculescu (fiica lui Dan Voiculescu), precum si omul de afaceri Daniel Costea.miruna.lebedencu@zf.ro; vlad nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO