Prima pagina

"Dupa votul de ieri, imi este rusine ca sunt francez"

31.05.2005, 19:49 18

Francezii au spus duminica "NU" in majoritate, dar multora dintre ei nu le-a fost clar cui anume: Tratatului constitutional, extinderii Uniunii spre Est sau guvernului Raffarin?

Oricare ar fi raspunsul, aceasta este cea mai serioasa lovitura adusa procesului de creare a unei Uniuni Europene puternice, un spatiu economic deschis pentru forta de munca, capitaluri, marfuri si servicii de la Atlantic si pana la Marea Neagra.

Votul francezilor a dus la scaderea euro fata de dolar pana la minimul ultimelor sapte luni.

Franta, tara de unde a plecat ideea Uniunii Europene, a devenit, prin votul de duminica, prima tara din UE care respinge Tratatul constitutional.

Inainte de scrutin, crezand ca ii va determina pe francezi sa spuna "da", politicienii europeni au lansat variante apocaliptice, dar acum, dupa ce sondajele au fost confirmate prin vot, ideea ca proiectul trebuie sa mearga mai departe incepe sa aiba tot mai multi sustinatori. "Tratatul nu este mort", a spus presedintele in exercitiu al UE, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker.

Presedintele francez Jacques Chirac - pe care presa din Franta il indica drept principalul vinovat pentru esec - a spus ca "Franta ramane in Uniune, insa acest vot negativ a creat un context dificil pentru apararea intereselor noastre in Europa", a subliniat Chirac.

Majoritatea reprezentantilor institutiilor europene s-au pronuntat, duminica seara, dupa votul francez, in favoarea continuarii procesului de ratificare a Constitutiei UE in statele membre.

Presedintii institutiilor europene au justificat continuarea procesului de ratificare, care va trebui incheiat pana la sfarsitul anului 2006, prin faptul ca fiecarui popor ii trebuie recunoscut dreptul de a-si exprima propriile opinii si prin faptul ca este dificil de interpretat un vot francez dat pe considerente diferite.

Cum vad francezii din Romania votul conationalilor si ce efecte va avea asupra relatiilor politice si economice dintre Romania si Franta?

"Dupa votul de ieri, imi este rusine ca sunt francez. Sper ca nu va exista un efect asupra Romaniei, dar nu cred ca va fi asa. Este insa prematur de apreciat pentru ca efectele asupra Romanei depind de reactia Comisiei Europene si de cea a celorlalti parteneri ai nostri din Uniunea Europeana", a spus Patrick Gelin, presedintele BRD- SocGen, a doua banca din Romania ca marime, detinuta in proportie de aproape 60% de banca franceza Societe Generale.

Alti reprezentanti ai companiilor franceze sunt mult mai retinuti.

"Nu putem face nici un fel de comentarii legate de rezultatele referendumului. Ce putem insa spune este ca noi vom continua planul de investitii pe care l-am anuntat pentru Romania", spun reprezentantii grupului francez Carrefour. Grupul francez va deschide anul acesta al cincilea hypermarket de pe piata romaneasca, la Ploiesti, si va incepe lucrarile de constructie la alte magazine.

Rodolphe Lenoir, director general al reprezentantei locale a operatorului de transport aerian Air France, spune la randul sau ca nu va reduce numarul de zboruri pe relatia Romania-Franta.

"Traficul aerian dintre Romania si Franta nu va scadea, ci dimpotriva", apreciaza Lenoir.

Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a dat ieri asigurari ca ratificarea Tratatului constitutional si urmatorii pasi ai extinderii sunt procese diferite.

"Cea de a cincea extindere a UE nu ar trebui sa fie afectata de rezultatul referendumului din Franta", a afirmat ieri seful Delegatiei CE.

El a amintit ca, pana in momentul de fata, aproape jumatate din populatia Europei (49 la suta) a ratificat deja Constitutia europeana, francezii au dat un vot negativ, iar majoritatea statelor membre nu au finalizat inca procesul de ratificare. zf@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO