Prima pagina

Respectul, un "activ" la fel de pretios ca banii

28.11.2003, 00:00 22



Printre cele trei lucruri pe care un om de afaceri roman, consacrat sau la inceputul activitatii, trebuie sa le ia pe o insula pustie, este, in acest an, anuarul Ziarului Financiar. Pentru ca este un manual despre reusita in afaceri, intr-o tara in care reusita in afaceri impinge mai degraba la discretie. Si pentru ca prezentam un top putin mai deosebit, al celor mai admirati oameni ai businessului din Romania, top intocmit chiar de cei vizati. Pentru ca uneori admiratia si respectul se pot dovedi active chiar mai importante decat milioanele de dolari.



Putine au fost, probabil, evenimentele oficiale care sa-i adune in aceeasi sala pe Ion Tiriac, George Copos, Dinu Patriciu, Dan Viorel Sucu si pe Ted Lattimore, liderii acestui clasament, asa cum a fost aniversarea celor cinci ani de existenta a Ziarului Financiar de ieri seara, eveniment care a marcat si lansarea anuarului. Cei cinci conduc afaceri care valoreaza mai bine de doua miliarde de dolari si au adunat admiratia celor chestionati, 100 de personalitati din lumea afacerilor. Topul celor mai admirate companii - Connex, Orange, Mobexpert, Flanco si Raiffeisen Bank - nu face decat sa ofere, in continuare, Cezarilor ceea ce li se cuvine si sa dovedeasca puterea de fair-play a mediului de afaceri romanesc.



O alta masura a admiratiei este, mai mult sau mai putin paradoxal, si tranzactia: dezvoltarea unui afaceri intr-o asemenea masura si asa de bine incat sa trezeasca interesul unor importanti parteneri, care sa-ti cuantifice priceperea intr-o suma importanta, iata o oportunitate pe care multi ar dori-o. Iar un om de afaceri are deja exemplele lui Mihai Miron, care a vandut Europharm unui producator international, al lui Gelu Tofan care trecut in patrimoniul Michelin trei din fabricile sale de anvelope sau al lui Dinu Patriciu care s-a asociat, cu pretul a 25% din Rompetrol, cu OMV. Sunt tranzactii importante, de milioane si zeci de milioane de dolari, ferite de orice umbra de indoiala. Acesta este si motivul pentru care le-am preferat, in detrimentul celor din privatizare, mult prea fragile in cele mai dese cazuri.



Cel mai bun sfarsit al acestei prezentari nu pot fi decat primele fraze din anuar: "Fata de situatia din urma cu cinci ani, prezentul este mai bun decat ne-am fi imaginat atunci, dar nu a arata cum am fi sperat. Romania e pe cale sa recupereze intarzierile fata de vecinii de tranzitie, nu insa si distanta care o separa de lumea occidentala in care aspira sa se integreze". dorin.oancea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO