Prima pagina

RomTelecom negociaza un imprumut de 200 de milioane de euro

16.01.2004, 00:00 18

Operatorul de comunicatii RomTelecom intentioneaza sa obtina un credit extern in valoare de 200 milioane de euro pentru finantarea de investitii in dezvoltarea infrastructurii de telecomunicatii, afirma surse de pe piata bancara.
Compania a inceput sa discute termenii imprumutului cu cinci mari grupuri financiare a€“ Citigroup, Dresdner Kleinwort, J.P. Morgan Chase, HVB si Alpha Bank Grecia.
Directorul general al RomTelecom, James Hubley, nu a dorit sa comenteze pentru moment aceasta informatie.
RomTelecom are nevoie de investitii pentru ca trebuie sa faca fata concurentei din telefonia fixa dupa liberalizarea acestei piete in urma cu un an.
Cea mai mare problema pentru companie o reprezinta divizia de telefonie mobila, Cosmorom, care lucreaza in pierdere, are nevoie de investitii, datoreaza peste 100 de milioane de dolari, iar decizia actionarilor privind viitorul sau a fost amanata sine die.
Insa este putin probabil ca imprumutul de 200 de milioane de dolari sa fie directionat catre Cosmorom, dat fiind ca actionarul majoritar al RomTelecom (54%), grupul elen OTE, a anuntat ca nu mai sustine financiar Cosmorom
Anul trecut RomTelecom s-a numarat printre companiile cu cel mai dur program de restructurare, fiind disponibilizati peste 5.000 de angajati, adica peste 13% din totalul personalului.
Pe primele noua luni din 2003 desi veniturile Romtelecom s-au diminuat in comparatie cu anul anterior ( din cauza concurentei si a intarzierii cu care a trecut la tarife in euro), profitul net a crescut cu 60% fata de perioada corespunzatoare din 2002.
Astfel, profitul net al RomTelecom a atins in perioada ianuarie-septembrie 2003
47,2 milioane de euro, la venituri totale de 590 milioane de euro.
In aceeasi perioada, compania si-a redus datoriile cu 47%, pana la 217 milioane de euro.
Rezultatele pe intreg anul 2003 nu au fost publicate.
razvan.voican@zf.ro ; victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO