Prima pagina

Scandalul de la Alro se ascute

17.05.2005, 20:09 19

Fostul presedinte al producatorului de aluminiu primar Alro Slatina Alexandrer Krasner si fostul vicepresedinte al companiei Peter Braun au dat in judecata Alro solicitand anularea unei hotrarari a Adunarii Generale a Actionarilor din urma cu doua saptamani.

Cei doi se afla de mai multe luni intr-un conflict deschis cu actionarul majoritar al Alro, oligarhul rus Vitali Matsitski. Alro este una din cele mai mari companii din Romania, valoarea ei bursiera fiind de 500 milioane de euro.

Matsitski nu a aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor de la Alro descarcarea de gestiune a celor doi pentru perioada din anul trecut cat au fost manageri ai Alro.

Respingerea descarcarii de gestiune a administratorilor permite companiei sau actionarilor sa ii dea in judecata pe administratori pentru modul in care au administrat afacerea.

"Impreuna cu Alexandrer Krasner am dat in judecata Alro solicitand anularea hotararii de respingere a descarcarii de gestiune. Nu ni se pare corect atata timp cat raportul administratorilor pe acelasi an a primit aprobarea actionarilor", a declarat Peter Braun.

El a mai adaugat ca pana in prezent impotriva sa si a fostului presedinte nu a fost depusa nici o plangere in justitie pentru modul in care au administrat Alro. Matsitski nu a putut fi contactat.

In paralel, fostul presedinte Alro, Alexander Krasner, se judeca la Londra cu oligarhul rus sustinand ca acesta i-a blocat dreptul de a vinde actiunile pe care le detine la Alro.

Scandalul de la Alro a inceput la finalul lunii octombrie a anului trecut, cand Krasner si Braun, alaturi de un alt membru al conducerii Alro, au demisionat.

Din informatiile existente pe piata, demisiile celor trei au fost legate de neintelegerile financiare cu oligarhul rus, dar si de divergentele de opinie in privinta managementului Alro. Tot atunci a aparut si Matsitski, adevaratul proprietar al Alro. Acesta este un om de afaceri cunoscut in Federatia Rusa, unde controleaza grupul petrolier Rinko.

Grupul Marco, in spatele caruia se afla Matsitski, controleaza aproximativ 80% din actiunile Alro. Statul mai detine 18,2% din actiuni, restul titlurilor aflandu-se in proprietatea micilor actionari.

Preluarea Alro a costat Marco International, vehiculul prin care omul de afaceri rus controleaza Alro, circa 160 de milioane de dolari. Alro valoreaza in prezent la Bursa de Valori aproape 500 milioane de euro. Ultimele tranzactii cu actiunile companiei s-au derulat la 46.000 lei/actiune.

Alro Slatina produce aluminiu primar sub forma de lingouri, cabluri si bare de aluminiu, realizand anul trecut o productie de 215.000 de tone. Pentru acest an, compania isi propune o majorare a productiei pana la 235.000 de tone. Pe termen lung, actionarul majoritar doreste o majorare a productiei pana la 400.000 de tone pe an. Compania este cel mai mare producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est, 80% din productia sa fiind destinata exportului. Alro a incheiat anul trecut cu un profit net de 41 milioane de euro la o cifra de afaceri de 346 milioane de euro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO