Prima pagina

Senatul a modificat modul de impozitare a actiunilor

06.05.2005, 19:57 16

Veniturile din tranzactionarea pe Bursa supuse impozitarii vor fi determinate de anul viitor prin cumularea castigurilor si pierderilor inregistrate de investitori pe parcursul unui an, conform proiectului de lege de aprobare a Codului fiscal adoptat ieri de senatori. Pana in prezent statul retinea impozit pe fiecare tranzactie din care se obtinea castig fara a tine cont ca investitorii la Bursa mai si pierd. Impozitul aplicat va fi majorat insa la 16%.

Senatorii au mai aprobat renuntarea la metoda pro rata temporis pentru trecerea la impozitul de 10%, aplicabil in acest an, impozitul urmand sa fie aplicat doar pentru actiunile cumparate dupa intrarea in vigoare a legii.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal urmeaza sa intre in dezbatere la Camera Deputatilor.

"De la 1 ianuarie 2006 impozitul nu va fi aplicat pe tranzactie, ci pe portofoliul de actiuni pe durata unui an. Am eliminat complet metoda pro rata temporis, iar impozitul de 10% valabil in acest an va fi aplicat numai dupa promulgarea legii", a declarat pentru ZF Varujan Vosganian, presedintele Comisei Buget din Senat.

Vosganian a mai spus ca impozitul de 1% pentru actiunile detinute mai mult de un an va ramane valabil si anul viitor cand impozitul va fi platit pentru intregul portofoliu de actiuni.

Impozitul pe veniturile aduse de portofoliul de actiuni urmeaza sa fie stabilit pe baza unei declaratii pe propria raspundere a investitorilor de pe piata, declaratiile urmand sa fie verificate de Finante prin sondaj. Numarul investitorilor de la Bursa este cuprins in prezent intre 10.000 si 15.000.

Brokerii de la Bursa afirma ca noutatile aduse de senatori legislatiei privind fiscalitatea pe piata de capital sunt imbucuratoare, dar spun totusi ca impozitul de 16% este destul de mare pentru piata romaneasca.

"E bine ca se va impozita la portofoliu pentru ca in conditiile unei cote de 16% devenea incorect fata de celelalte tipuri de venituri si se putea ajunge la situatii in care se platea impozit pe pierdere. Cred insa ca si asa cota de 16% este destul de mare si va frana dezvoltarea pietei, care nu a ajuns inca sa isi indeplineasca rolul principal, cel de a asigura finantare companiilor," a comentat Valerian Ionescu, director la CA IB Securities.

Prevederile privind impozitarea castigurilor de la Bursa au fost modificate de mai multe ori in ultimele luni si desi nu au intrat in vigoare au produs confuzie in randul investitorilor de la Bursa.

Printre modificarile aprobate ieri de senatori se mai numara cele privind impozitatea dobanzilor bancare si a castigurilor din tranzactii imobiliare.

Senatorii au definit momentul constituirii depozitului ca data de referinta pentru aplicarea cotei de impunere de 10% si s-a detaliat modul de impunere a veniturilor din depozitele la vedere si conturi curente, in functie de nivelul ratelor dobanzilor de referinta de pe piata interbancara. In cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare, s-a stabilit ca se supun impozitarii numai constructiile fara destinatie de locuinta si terenurile fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990. Pentru constructiile de orice fel si terenul aferent acestora, impozitul se aplica numai asupra celor care se instraineaza, in termen de pana la trei ani de la data dobandirii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO