Prima pagina

Sfarsit de ciclu de crestere economica sau simpla "defectiune"?

07.04.2003, 00:00 14

Productia industriala in volum absolut a scazut cu circa 2% in luna februarie fata de aceeasi luna a anului anterior, marcand astfel prima ruptura serioasa a trendului crescator pe care il are acest indicator din 2000 incoace.
In mod neuzual, Institutul National de Statistica (INS) nu a dat publicitatii vineri productia industriala pe luna anterioara - februarie-, ci agregata pe primele doua luni, dar din calcule reiese ca a fost vorba de o scadere pe februarie.
Astfel, conform INS, productia pe primele doua luni ale acestui an a fost cu 0,2% mai mare decat lunile corespunzatoare din 2002, atat in volum, cat si din punctul de vedere al numarului de zile lucratoare.
Facand presupunerea ca volumul productiei a fost aproximativ similar in februarie cu cel din ianuarie (din cauza vacantei de Revelion, numarul de zile lucratoare a fost acelasi in cele doua luni - 20), rezulta scaderea probabila de 2% pentru februarie.
Aceasta ar fi prima scadere vizibila a productiei industriale, anuntata dealtfel de incetinirea pronuntata a cresterii in ianuarie. Pe ultimele sase luni din 2003 productia industriala a avut cresteri (pe fiecare luna fata de aceeasi luna a anului anterior) intre 6 - 9%. De fapt, pe tot parcursul anilor 2000, 2001 si 2002 astfel de cresteri au fost uzuale.
Ca evolutie annuala, dupa scaderi de peste 7% intre 1997-1999, productia industriala a intrat pe un ciclu de crestere cu ritm foarte rapid la inceput: 8,2% in 2000 si 2001, apoi mai lent- 6%- in 2002. Nu este inca limpede daca evolutiile din februarie anunta finalul acestui ciclu sau este vorba de o "defectiune" pasagera. Productia industriala este unul din cei mai importanti indicatori care urmaresc evolutia economiei romanesti. Industria are o pondere in PIB de circa 45%. 
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO