Prima pagina

Slovenii si-au marcat din profit la SIF Banat-Crisana

13.10.2005, 19:59 13

Investitorii sloveni care ajunsesera la o detinere de circa 15% din SIF Banat-Crisana si-au marcat o parte din profitul pe care l-au inregistrat din cresterea actiunilor SIF pe Bursa.

Slovenii au vandut in ultimele saptamani pe piata pachete reprezentand aproximativ 5% din actiunile SIF Banat-Crisana, sustin surse din piata de capital. De la inceputul anului actiunile SIF Banat-Crisana au crescut cu peste 100%.

Investitorii sloveni, reprezentati in principal de societati cu raspundere limitata si care au cumparat pachetele de actiuni in aprilie si mai anul acesta, au mai ramas cu o detinere de aproximativ 10% din actiunile societatii si nu au mai plasat de cateva zile ordine de vanzare pe Bursa, semn ca doresc sa pastreze in continuare detinerea de 10%. Grupul de investitori sloveni, care detineau fiecare cate 0,1% din actiunile SIF, le preluase de la un grup de investitori cehi, care le acumulase prin achizitii de pe piata pe parcursul mai multor luni.

Conform informatiilor vehiculate pe piata, in spatele cehilor se afla omul de afaceri american Howard Golden. Acestia au cumparat tot aproximativ 15% si din SIF Transilvania. Pe piata au circulat informatii conform carora in spatele slovenilor s-ar afla tot omul de afaceri american. Cehii au ramas deocamdata in actionariat la SIF Transilvania, detinerile concentandu-se in mainile a mai putini investitori care detin acum pachete de pana la 1%. Spre deosebire de SIF Banat-Crisana, cehii au reusit sa isi numeasca membri in conducerea SIF Transilvania. Decizia slovenilor de a vinde o parte din actiuni ar putea fi generata atat de cresterea importanta a actiunilor SIF pe Bursa din acest an, dar si de esecul cehilor de a isi impune punctul de vedere in privinta modului de administrare a afacerilor societatii.

In alegerile pentru Consiliul de Administratie de la finalul anului trecut nici unul dintre candidatii propusi de grupul de investitori cehi nu a reusit sa ajunga in consiliul de administratie.

Ridicarea prin ordonanta a guvernului a pragului de detinere la SIF-uri de la 0,1% la 1% a produs o crestere accelerata a actiunilor pe Bursa, in principal din cauza intrarii fondurilor straine de investitii.

SIF Banat-Crisana administreaza active evaluate la 250 milioane de euro, principele active ale societatii fiind pachetul de 6% detinut la BCR si cel de aproape 5% la BRD. Capitalizarea bursiera a societatii depaseste 250 milioane de euro la ultimul pret de ieri de 1,66 lei/actiune. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO