Prima pagina

Spaniolii de la Losan fac a doua fabrica la Brasov

19.07.2005, 20:08 2151

Conducerea companiei Losan Romania, care activeaza in industria mobilei si care face parte din grupul de firme spaniol Grupo Losan, a anuntat deschiderea unei noi fabrici la Brasov care va produce panouri melaminate si blaturi de bucatarie pentru piata romaneasca pentru a se adapta tendintei pietei.

Lucrarile de constructie urmeaza sa fie finalizate la sfarsitul lunii august, dar oficialii companiei nu au dorit sa faca, deocamdata, precizari privind valoarea investitiei.

Grupo Losan are sediul operational in Spania si este al treilea mare grup din Peninsula Iberica pe segmentul industrializarii lemnului (dupa Tafisa-Glunz si Finsa Group) si lider pe piata placilor de furnir. Grupul are sase fabrici in Spania, Romania, Olanda si America de Sud.

Losan detine in prezent o fabrica in apropierea Brasovului, la Ghimbav, unde produce furnir pentru industria mobilei. Investitia pentru construirea acestei fabrici s-a ridicat la aproape 4 mil. euro si a fost demarata in 2000. In luna noiembrie 2001 Losan Romania a inceput efectiv productia la Brasov. Fabrica produce furnire estetice cu grosimi cuprinse intre 0,2 mm si 1,5 mm si furnire imbinate de diferite dimensiuni in functie de comenzile clientilor.

"Acestea sunt asamblate formand placi care acopera orice fel de suprafete, dand acestora un aspect de lemn solid de cea mai buna calitate. Placile de furnir sunt un excelent substitut al lemnului", a explicat Daniel Frunza, directorul general al Losan Romania.

Oficialii firmei estimeaza pentru acest an o crestere de 25 de procente a cifrei de afaceri, pana la 30 mil. euro, evolutie care are la baza marirea capacitatilor de productie si cresterea cererii de pe piata.

"Cererea de furnir pe piata este, per ansamblu, intr-o crestere usoara - aproximativ 2% pe an - in concordanta cu tendintele de pe piata mobilierului. In acelasi timp, cererea pentru diverse tipuri de esente de lemn difera. De exemplu, cererea de cherestea din zonele temperate (pin, fag etc.) este in crestere cu aproximativ 4%, in timp ce solicitarile pentru lemn de esente tropicale este intr-o usoara scadere", mai spune Daniel Frunza.

Compania a inregistrat anul trecut o crestere cu 111% a cifrei de afaceri comparativ cu 2003, cand cifra de afaceri a companiei a fost de 11,3 mil. euro.

"In prezent, cererea de mobilier se orienteaza in special spre mobilierul multifunctional, modern, simplu, usor de intretinut si rezistent. Se inregistreaza, de asemenea, o inclinatie a consumatorilor spre produsele naturale, fiind cautat mobilierul cu aspect de lemn natural. Tinand cont de tendintele pietei, am demarat deja productia de panouri furniruite", a mai spus Daniel Frunza.

In prezent, aproximativ 80% din productia de furnir a fabricii este exportata catre o alta companie care face parte din grupul spaniol.

"Cererea interna de produse de acest gen este aproape inexistenta, oferta fiind destinata aproape in intregime exportului. Acest lucru ne confera o pozitie foarte buna fata de furnizorii de lemn, care reprezinta cheia intr-o astfel de afacere", mai adauga Frunza.

Losan Romania are 410 angajati, iar oficialii firmei estimeaza o crestere a personalului pana la 440 la sfarsitul acestui an. alina.pahoncia@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO