Prima pagina

Stolojan: Statul trebuie sa se retraga din administrarea asigurarilor de sanatate

13.10.2005, 19:58 22

Statul trebuie sa se retraga din administrarea constributiilor de asigurari de sanatate, sustine Theodor Stolojan, consilier prezidential pe probleme economice si sociale.

"Nu trebuie sa mentinem un sistem de stat cu birocrati care sa isi construiasca sedii luxoase. Asigurarile de sanatate trebuie administrate de societatile de profil", a declarat Theodor Stolojan in cadrul reuniunii "Cine va lua locul statului in asigurarile de sanatate si pensii?", organizata ieri de Ziarul Financiar si Allianz-Tiriac.

Aceasta este cea mai radicala propunere de reformare a sistemului asigurarilor de sanatate. Rolul statului in acest sistem ar trebui limitat la reglementare si categorii defavorizate, iar serviciile medicale curente sa fie asigurate in regim privat, intrucat actualul model este falimentar.

"Statul ar trebui sa ramana implicat in asigurarile de sanatate doar in ceea ce priveste reglementarea acestui sector si asigurarea persoanelor defavorizate, cu maladii cronice si venituri reduse, pentru care companiile de asigurari ar calcula prime prea mari", a spus el.

Stolojan afirma ca politica asigurarilor medicale din ultimii ani a distrus principiul asigurarilor: in loc de "multi contribuie", s-a ajuns la "putini contribuie, dar multi sunt asigurati".

Stolojan propune pentru sistemul actual de asigurari de sanatate o reforma radicala. "In primul rand, am putea sa imbunatatim sistemul existent prin majorarea numarului de contribuabili la asigurarile medicale si prin introducerea asigurarilor private complementare", a explicat el. O alta metoda este data de cresterea fiscalitatii pentru a putea garanta un buget adecvat pentru sistemul de asigurari de sanatate.

"Romania are de facut o optiune politica: ne dorim o fiscalitate redusa, in general, sau redusa pe impozite directe si ridicata pe restul impozitelor?", se intreaba Stolojan.

"Daca vrem sanatate gratuita, nu putem avea taxe si impozite mici. In cazul in care gasim o metoda pentru impacarea ambelor aspecte, poate luam premiul Nobel pentru economie", a mai spus el.

Consilierul prezidential a explicat ca un sistem de finantare a sectoarelor "sociale" nu se poate baza pe actualul buget.

"Daca vrem sa mentinem sistemul de finantare existent, ar trebui sa inventam alte impozite directe sau sa crestem impozitele indirecte", a afirmat el.

Pentru a nu da peste cap Codul fiscal, Stolojan vede ca pe o posibila solutie pentru rezolvarea problemelor din sistemul asigurarilor de sanatate cresterea numarului de contribuabili. "Exista un proiect de lege in acest sens, dar, in cazul in care luam aceasta masura, sistemul de sanatate va intra intr-o noua criza peste un an sau doi", a explicat el.

Stolojan este de parere ca renuntarea la sistemul actual ar trebui sa se faca in doua etape.Prima etapa se va desfasura in urmatorii cativa ani si presupune constientizarea de catre populatie a importantei ingrijirii propriei sanatati.

"Diferenta intre speranta de viata si speranta de viata sanatoasa este foarte mare, de 13 ani, ceea ce este o mare pierdere pentru Romania. Trebuie inteles ca serviciile de sanatate nu sunt gratuite si ca este nevoie de cresterea responsabilizarii individului pentru sanatatea sa", afirma consilierul lui Basescu.

In cadrul aceleiasi etape, asigurarile de sanatate obligatorii vor fi administrate de companiile de asigurari. In acelasi timp, oamenii vor putea cumpara polite de asigurare private pentru pachete suplimentare de servicii medicale.

Etapa a doua se va desfasura, conform consilierului prezidential, peste vreo zece ani, atunci cand mentalitatea populatiei se va schimba si oamenii vor cumpara de la companiile de asigurari polite pentru pachete complete de servicii medicale.

Stolojan spune ca principala problema a sistemului actual de asigurari de sanatate este faptul ca nu exista o legatura intre pachetul minim de servicii medicale pe care acestea le ofera si procentul din PIB alocat pentru acest sistem.

"Pentru 5% din PIB, cat doreste in acest an ministrul sanatatii, noi nu avem studii si cercetari economice serioase. Nu cunoastem exact nivelul cheltuielilor cu sanatatea din PIB, ceea ce este o rusine", spune consilierul prezidential.

Stolojan vrea retragerea statului din administrarea asigurarilor de sanatate

La nivel european, cheltuielile pentru sistemul asigurarilor de sanatate reprezinta circa 8% din PIB, in conditiile in care fiscalitatea este de circa 40% din PIB. In Romania, nivelul fiscalitatii se ridica la circa 30% din PIB, adica 23 de miliarde de euro.

Consilierul lui Traian Basescu propune, astfel, un model al sistemului de asigurari de sanatate apropiat de cel american, mult mai liberal decat sistemele aplicate in tarile Uniunii Europene.

In aceste conditii, populatia ar plati o contributie obligatorie catre sistemele private de asigurari de sanatate si ar avea posibilitatea si sa cumpere polite suplimentare, tot in sistem privat, care ar acoperi pachete mai complexe de servicii.

El a amintit ca Uniunea Europeana nu a elaborat o directiva in acest sens, singura preocupare fiind legata de neingradirea liberei circulatii a persoanelor si fortei de munca in interiorul pietei comune.

Pe de alta parte, cetatenii statelor UE nu au nevoie de asigurari suplimentare de sanatate atunci cand circula in spatiul comun, iar mecanismele de plata se realizeaza prin compensatii semianuale intre bugetele publice de sanatate, nefiind implicate firmele private de asigurari. Potrivit lui Stolojan, inclusiv UE va fi fortata sa adopte o decizie in privinta sistemelor sociale care trebuie adoptate pe viitor.

"Sistemele sociale din Uniunea Europeana impiedica cresterea in competitivitate a statelor membre in comparatie cu ceilalti mari concurenti, Statele Unite, Japonia si China care vine repede din urma. UE va avea de ales intre a fi un El Dorado social si sa perfor-meze prin competitivitate", a explicat Stolojan.

"Tarile din zona UE aplica un sistem mixt, in care principala componenta o reprezinta segmentul de stat. Sistemele private de asigurari de sanatate din Olanda, Belgia si Elvetia cuprind intre 52% si 92% din contribuabili, insa cheltuielile pe acest segment reprezinta doar 10 - 15% din totalul costurilor anuale", a spus Florentina Marinescu, senior consultant Roland Berger.

Bogdan Voicu, doctor in sociologie si cercetator in cadrul Institutului pentru Cercetarea Calitatii Vietii, spune ca romanii prefera ca problemele lor de sanatate sa fie rezolvate de stat.

"Piesa esentiala a unui sistem de asigurari sunt oamenii. Fara sustinerea lor, acest sistem nu se poate dezvolta", a explicat Voicu.

Chiar daca in prezent nu exista norme pentru aplicarea legii asigurarilor private de sanatate in Romania, companiile de asigurari se imbulzesc la intrarea pe aceasta piata.

"Asiguratorii sunt mai buni administratori ai asigurarilor de sanatate decat statul", spune Nicolae Avram, director national de vanzari al Allianz-Tiriac, compania care va lansa saptamana viitoare un produs de asigurare de sanatate pentru companii. "Nu vrem sa luam locul statului, deoarece costurile din sistemul privat sunt enorme", a mai spus el.

Pana in prezent, cele trei companii care activeaza pe piata asigurarilor private de sanatate: Omniasig Addenda, Aviva si Interamerican au vandut doar cateva mii de astfel de polite in toata tara, o mare parte din acestea fiind cumparate de companii multinationale.

"Angajatorii vor sa completeze statul, nu sa-l inlocuiasca. Nu avem bani pentru asta. Totusi, este competitiv sa oferim angajatilor asigurari private de sanatate", spune Paul Nuber, director general al Nestle Romania.

In 2004, prima pe cap de locuitor pentru asigurarile de sanatate a fost de 0,33 euro, iar cheltuielile publice pentru sanatate - de 167 de euro.



Ce se intampla cu reforma pensiilor?

"Pilonul III (pensiile facultative) va deveni operational in septembrie 2006. De la inceputul lui 2007, speram sa intram si cu pilonul II (pensiile obligatorii administrate privat)", a spus Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale.

El a mai spus ca proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private se afla in dezbaterea senatorilor.

Nicolae Avram, director national de vanzari din cadrul Allianz-Tiriac, spune ca este posibil ca termenul de septembrie 2006 pentru pensiile facultative sa nu fie respectat. "Este nevoie de mai multi ani pentru asta", a spus el.

Pensiile din pilonul II vor fi obligatorii pentru cei cu varste sub 35 de ani si optionale pentru cei cu varste intre 35 si 45 de ani. Aceste pensii functioneaza dupa urmatorul mecanism: in primul an, doua puncte procentuale din contributia pentru fondul de pensii administrat de stat vor fi administrate de companii private. In anii urmatori, sumele cedate administratorilor privati se vor majora cu jumatate de punct procentual, pana la sase puncte.

"Nu stiu daca cele doua procente vor trezi interesul companiilor de asigurari", a spus Patrick Leonard, tax manager in cadrul KPMG.

Paul Nuber de la Nestle spune ca pensiile obligatorii administrate privat sunt foarte impor-tante. "Cand pui banii intr-un fond de pensii, acestia trebuie sa se inmulteasca. Banii de la saltea nu aduc nimic", explica el.

angela.placinta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO