Prima pagina

Tiriac, afaceri de peste 2 mld. euro

Tiriac, afaceri de peste 2 mld. euro
06.06.2008, 20:13 29

Grupul Tiriac Holdings, controlat de miliardarul Ion Tiriac, unul dintre cei mai bogati romani, cu activitati in domenii precum cel auto, imobiliar si aerian, ar putea ajunge anul acesta la o cifra de afaceri de 2,2 mld. euro, cu 37,5% mai mult comparativ cu nivelul de 1,6 mld. euro raportat anul trecut.
Tiriac Holdings intra astfel in topul primelor grupuri cu afaceri de peste 1 mld. euro din Romania, alaturi de companii precum Petrom, Lukoil, Dacia, ArcelorMittal Galati, Metro, Rompetrol, Electrica, Rewe, Orange, Vodafone, Porsche si Interbrands.
Cele mai mari afaceri ale lui Tiriac au fost generate anul trecut de divizia auto. Tiriac Auto, divizia holdingului care detine importatorii marcilor Ford, Hyundai, Mitsubishi, Jaguar si Land Rover, a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 900 mil. euro, suma din care 550 mil. euro reprezinta cifra de afaceri cumulata a celor patru importatori, Romcar, Hyundai Motor, M Car Trading si Premium Auto, si 350 mil. euro reprezinta cifra de afaceri cumulata a celor 14 dealeri.
Aceasta valoare claseaza Tiriac Auto pe locul doi in topul jucatorilor de pe piata importurilor auto, compania fiind depasita numai de Porsche Romania, companie care, potrivit estimarilor ZF, a inregistrat in 2007 afaceri de peste 1 mld. euro.
"In 2008 estimam pe businessul auto o cifra de afaceri de 1,4 miliarde de euro, in crestere cu peste 60%. Cresterea estimativa se bazeaza pe mai multi factori, unii legati de strategia de dezvoltare teritoriala sau de strategiile de piata adoptate in raport cu competitia, altii legati de existenta in portofoliul nostru cu potential de crestere mai ridicat decat piata", a declarat pentru ZF Cristina Munteanu, directorul de comunicare al Tiriac Holdings.
Divizia cu cea mai ridicata cifra de afaceri din acest an va fi Romcar, importatorul Ford, cu afaceri de 340 de milioane de euro, potrivit declaratiilor lui Catalin Gavra, directorul general al companiei, urmata de 260 de milioane de euro pentru Hyundai Auto Romania si aproximativ 120 de milioane de euro pentru M Car Trading.
La nivelul Tiriac Leasing este estimata o cifra de afaceri de 330 mil. euro comparativ cu nivelul de 225 mil. euro atins anul trecut.
Pe segmentul de imobiliare, cel mai mare proiect derulat de Tiriac este cel de la Otopeni, care va necesita investitii de un mld. euro. Este vorba de un proiect imobiliar mixt pe locul fostului magazin Metro Otopeni, langa aeroportul Henri Coanda, pe o suprafata de 88 de hectare.
Averea lui Tiriac depaseste 2 miliarde de euro, daca nu chiar 3 miliarde de euro, el detinand pachete importante de actiuni la UniCredit Tiriac Bank (40%), Allianz Tiriac Asigurari (46%) si reteaua Metro (15%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO