Prima pagina

Tiriac se mai gandeste daca vinde banca

26.03.2004, 00:00 11



Tiriac Holdings ar putea pastra pachetul majoritar de actiuni al Bancii Ion Tiriac, o decizie privind selectarea unui ofertant pentru preluarea bancii sau renuntarea la vanzare urmand sa fie anuntata pana la mijlocul lunii aprilie, a declarat presedintele grupului, Ion tiriac.



"Rezultatele foarte bune obtinute de banca anul trecut ma pun in situatia de a decide daca mai vand pachetul majoritar. Cred ca profitabilitatea inregistrata in 2003 nu este egalata de vreo alta banca din Romania", a explicat Tiriac.



Omul de afaceri a evitat sa nominalizeze investitorii ramasi in cursa pentru preluarea bancii, dar a precizat ca mai multe banci sunt interesate.



Potrivit informatilor din piata bancara, HVB Bank si Piraeus Bank sunt interesate sa cumpere pachetul de actiuni detinut de Ion tiriac.



"Pana la jumatatea lunii aprilie, o sa analizez daca am capacitatea sa merg mai departe sau vand actiunile, si voi lua o decizie. Oricum, exista mai mult de doua banci care vor sa cumpere", a mai spus presedintele Tiriac Holdings.



Mai mult, Tiriac a mentionat ca alte patru institutii bancare "serioase" au inclus piata romaneasca in planurile lor de extindere. In opinia omului de afaceri, Banca Tiriac este cea mai atractiva dintre bancile aflate pe lista investitorilor. Societatea este, de altfel, cea mai mare banca privata infiintata in Romania dupa 1989.



Pe langa o retea de peste 55 sucursale si un sistem informatic bine pus la punct, cumparatorul Bancii Tiriac va administra din start conturile a peste 500.000 de clienti.



Banca Tiriac a raportat in primele noua luni ale anului trecut, potrivit ultimelor informatii publice, un profit operational de 25,4 mil. euro, in crestere, potrivit conducerii bancii, cu aproape 61% fata de valoarea acestui indicator la sfarsitul anului precedent.



Activele bancii erau, la sfarsitul lunii septembrie 2003, de 425 mil. euro, cu 11% mai mult decat la 31 decembrie 2002, in timp ce fondurile proprii au ajuns la 50,8 mil.euro cu 62,4% mai mari decat in perioada mentionata drept comparatie.



In ultima parte a anului trecut, firmele din grupul Tiriac si-au majorat participatia la capital prin cumpararea a 4,5% din titluri de la alti actionari. Capitalul social al bancii se ridica la 1.097 miliarde lei, din care 73,61% revine Tiriac Holdings. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine 5,43% din actiuni, iar alte persoane fizice si juridice romane si straine au o participatie de 20,96%.



Investitiile grupului Tiriac vizeaza domeniul financiar-bancar - societatea de asigurari Allianz-Tiriac si Tiriac Leasing, comertul cu autovehicule, precum si sectorul imobiliar.



Ion Tiriac a incheiat si o serie de aliante strategice cu companii precum Metro sau Alpine Romania.



La nivel national, Tiriac Holdings are aproximativ 20.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO