Prima pagina

Tranzactie soc: Broker Cluj preia Elda Invest din Galati

Tranzactie soc: Broker Cluj preia Elda Invest din Galati
23.02.2005, 00:00 149



Societatea de intermediere bursiera SSIF Broker din Cluj-Napoca, cea mai mare societate de profil de pe piata care nu are ca principal actionar o banca, intentioneaza sa fuzioneze cu un alt broker independent, Elda Invest din Galati.



Dincolo de faptul ca cele doua societati au un profil de activitate complementar, fuziunea are ca scop cresterea cotei detinute pe o piata pe care societatile specializate ale bancilor au un cuvant din ce in ce mai greu de spus. In plus, o data cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana pe piata romaneasca de capital va putea intermedia tranzactii orice societate autorizata in UE. In acest context, Broker are in vedere alte fuziuni.



"De ani de zile ne pregatim de intrarea bancilor pe piata," spune Petru Prunea, presedintele Broker. Incepand de anul trecut bancile pot opera direct pe piata de capital, dar pana acum toate bancile au preferat sa opereze in continuare prin intermediul societatilor specializate la care sunt actionari.



Printre principalele avantaje ale societatilor bancare fata de brokerii independenti sunt retelele teritoriale mult mai intinse si o baza mai larga de clienti. Conform informatiilor vehiculate pe piata, la BCR sau HVB Bank se discuta insa in prezent despre o integrare a societatilor de brokeraj in cadrul bancilor.



Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) spune ca procesul de concentrare a pietei serviciilor de brokeraj este unul normal si este de asteptat ca acesta sa continue. "Cred ca procesul de fuziune pe care Bursa il gandeste prin alianta cu Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare (SNCDD) si integrarea cu Bursa din Sibiu este urmat in mod normal si de concentrari la nivelul intermediarilor. Cred ca acest proces va continua in perspectiva aderarii Romaniei la UE", spune Stere Farmache, directorul general al BVB.



Cele doua societati au activitatile concentrate in arii geografice diferite si se adreseaza in principal unor tipuri diferite de clienti.



"Activitatile noastre sunt intr-un fel complementare cu cele ale Broker. Noi suntem prezenti in Moldova, unde Broker are o prezenta mai redusa. In plus noi ne bazam mai mult pe clienti mari, in timp ce Broker detine multe conturi discretionare ale unor clienti mai mici," spune Adrian Manaila, directorul si principalul actionar al Elda Invest.



Absorbtia Elda Invest ar putea fi doar un prim pas in planurile de extindere ale Broker.



"Elda Invest este o societate performanta si care actioneaza intr-o zona in care noi suntem mai putin prezenti. Mai avem in vedere si alte societati cu care am putea fuziona", a mai spus Prunea. El nu a dorita insa sa precizeze care sunt societatile cu care Broker se gandeste sa fuzioneze. El a mai spus ca termenii in care se va realiza fuziunea sunt in curs de negociere, iar o decizie va fi luata dupa ce situatiile financiare ale celor doua societati pe anul trecut vor fi auditate. In urma fuziunii actionarii Elda Invest urmeaza sa devina actionari ai Broker.



SSIF Broker este una dintre primele trei societati de intermediere de pe piata, in timp ce Elda Invest se situeaza in partea de mijloc a clasamentului celor aproximativ 70 de societati de brokeraj. Broker a intermediat in ianuarie la Bursa tranzactii in valoare de 29,8 milioane de euro si are o cota de piata de 6,8%, situandu-se pe locul al treilea.



Pe RASDAQ societatea a intermediat operatiuni in valoare de 6,7 milioane de euro, situandu-se pe primul loc. Elda Invest ocupa locul 33 la Bursa cu tranzactii de 3,7 milioane de euro in ianuarie si locul 36 pe RASDAQ cu operatiuni de 240.000 de euro.



Pe langa comisoanele incasate de la clienti Broker a castigat foarte bine in ultimele luni de pe urma propriului portofoliu de actiuni, in conditiile in care este de departe cea mai capitalizata societate de profil de pe piata. Broker a inregistrat in luna ianuarie un profit net de 1,5 milioane de euro, cea mai mare parte din diferentele de pret pentru actiunile vandute in nume propriu. Profitul societatii de luna trecuta reprezinta aproximativ 70% din cel obtinut in intreg anul 2004.



Elda Invest are un capital social de 4 miliarde de lei si a incheiat anul trecut cu un profit net de 1,4 miliarde de lei, conform rezultatelor financiare preliminare.



Principalul actionar al societatii este Adrian Manaila, care detine aproape 90% din actiuni. In urma fuziunii el va deveni unul dintre actionarii importanti ai Broker. Societatea are in prezent un capital social de 231 miliarde de lei (6,4 milioane de euro).



Printre principalii clienti ai Elda Invest se numara omul de afaceri Catalin Chelu din Galati, unul dintre cei mai mari investitori romani pe piata de capital. El controleaza indirect procente bune din capitalul societatilor de investitii financiare (SIF) si in plus a cumparat in primavara anului trecut de pe piata actiuni Petromidia in valoare de mai multe milioane de euro.



Chelu detine doi operatori de cablu TV, fiind cel mai mare jucator independent de pe piata si controleaza mai multe spatii comerciale in Galati si este principalul actionar al producatorului de produse ceramice refractare Vulturul Comarnic.



In cadrul Adunarii Generale a Actionarilor de la Broker care va discuta fuziunea cu Elda Invest, urmeaza sa se mai discute majorarea capitalului social al Broker prin emisiunea de actiuni gratuite. Actionarii companiei ar urma sa primeasca 0,3976 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta. In capitalul social al Broker urmeaza sa fie incluse primele de emisiune din o serie de majorari anterioare de capital si profitul obtinut de societate anul trecut. Capitalul societatii urmeaza sa ajunga la 322 miliarde de lei (8,9 mil. euro). Actionarii Broker urmeaza sa mai discute mandatarea Consiliului de Administratie pentru aprobarea in urmatorul an a unor majorari de capital social in valoare de maximum 200 mld. lei (5,6 mil. euro) prin emisiunea de noi actiuni.



Broker s-a listat pe Bursa la inceputul acestui an dupa ce a derulat la finalul lui 2004 o oferta publica de actiuni care a fost suprasubscrisa de trei ori. Oferta a fost lansata in luna noiembrie la 15.500 lei/actiune, pret de aproape trei ori mai mic decat cel pe care il inregistreaza actiunile societatii in prezent pe Bursa.



Actiunile Broker au fost suspendate ieri de la tranzactionare, ultima cotatie de luni fiind de 41.100 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a Broker se ridica la 25 mil. euro. Broker nu are un actionar majoritar, actiunile aflandu-se in proprietatea catorva sute de investitori, in principal persoane fizice. Cei mai importanti actionari ai societatii sunt Maria Istrate - 12,1%, Ioan Cartis - 11,1% si Alin Dicu, 10,1%. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO