Prima pagina

Un fond german a preluat 40% din fabrica Ulker cu 3,8 milioane de euro

07.12.2005, 20:13 71

Fondul german de Investitii (DEG), cu un portofoliu de peste 100 mil. euro in Romania, va achizitiona 40% din fabrica de biscuiti Ulker de langa Bucuresti, in urma unei majorari de capital social de 3,8 mil. euro.

"Incheierea parteneriatului cu Deutsche Investitions und Entwicklungsgesellschaft mbH (DEG) este dedicata continuarii finantarii investitiei din Romania", a declarat Ender Bolat, directorul general al Eurex Alimentare, unitatea de productie a grupului Ulker in Romania.

Anul trecut, Ulker, cel mai mare producator turc din industria alimentara, a anuntat o investitie de peste 21,8 mil. dolari in prima capacitate de productie din Romania. Pentru finantarea investitiei Ulker a contractat initial un credit de 8,9 mil. dolari de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.

"In urma parteneriatului cu DEG, societatea germana va participa cu 3,8 milioane de euro la investitia noastra si va detine in contraparte 40% din fabrica", a mai spus Bolat.

Noua majorare de capital se va adauga celei de 5 mil. de euro realizata in luna septembrie a acestui an, cand au fost folosite resurse financiare proprii. Aceste demersuri au ca scop sustinerea investitiei in fabrica de langa Bucuresti.

"Fabrica din Romania reprezinta o baza de expansiune pentru Europa de Est", a precizat el. Ulker are o cifra de afaceri anuala de 4 mld. dolari si detine fabrici in Turcia, Kazahstan, Uzbekistan, Ucraina, Arabia Saudita si Egipt.

Piata romaneasca de biscuiti, evaluata la 50 mil. euro, este extrem de dinamica, mai ales dupa intrarile din acest an ale unor competitori puternici, fie prin productie proprie - Supreme Chocolat (Ulpio), European Drinks (Zoo), Unilever (Delma, produsi de Dobrogea Group), Elite (Merlin) sau prin intermediul importurilor Danone (LU), Nestle (Nestle), Parmalat (Grisbi).

DEG este un venture care face parte din KfW Bankengruppe, cel mai mare finantator european de proiecte pe termen lung. In Romania a finantat peste 15 companii din domeniul bancar, leasing, cel al furnizorilor din domeniul auto, retail, televiziune prin cablu, industria metalurgica si furnizarea apei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO