Prima pagina

Unul din doi asiguratori trebuie sa vina cu bani de-acasa

Unul din doi asiguratori trebuie sa vina cu bani de-acasa
11.10.2005, 19:48 12

Jumatate dintre companiile de asigurari trebuie sa-si majoreze capitalul social pana la sfarsitul anului cu sume pornind de la o suta de mii pana la peste un milion de euro, conform unei reglementari a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

In total, companiile au nevoie de 20 de milioane de euro. De fapt, daca nu ar fi fost amanat deja termenul de majorare din iunie in decembrie 2005, piata asigurarilor ar fi fost acum mai rarefiata.

Din cele 41 de societati autorizate de CSA, 20 indeplinesc conditiile de capital minim, una a anuntat ca se retrage de pe piata asigurarilor (Provitas), iar celelalte 20 trebuie sa isi majoreze capitalul. Vor aduce actionarii societatilor de asigurari bani de acasa pentru a suplimenta capitalul? Ramane de vazut cine va rezista pe piata si cine isi va face bagajele pentru a lasa loc celor cu mai multe fonduri.

Multe din cele 20 companii va trebui sa fuzioneze sau sa fie inghitite de alte societati mai mari.

Norma Comisiei impune o majorare in doua etape a capitalului social al companiilor de asigurari. Prima etapa va fi realizata pana la sfarsitul acestui an si presupune actualizarea capitalului social al societatilor care practica asigurari generale, cu exceptia celor obligatorii, pana la un minim de 5 milioane de lei (1,4 milioane de euro).

Activitatea de asigurari generale si cea de asigurari de viata vor necesita, fiecare separat, un capital social de 8 milioane de lei (2,3 milioane de euro).

Un asigurator care va dori sa subscrie polite de asigurari generale (inclusiv obligatorii) si polite de asigurari de viata va trebui, deci, sa aiba, pana la 31 decembrie, un capital social de minimum 16 milioane de lei (4,6 milioane de euro).

In cadrul celei de-a doua etape, care se va desfasura in primul semestru al lui 2006, societatile care incheie polite de asigurari generale, cu exceptia celor obligatorii, trebuie sa dispuna de un capital social minim in suma de 8 milioane de lei (2,3 milioane de euro). Pentru activitatile de asigurari generale si de asigurari de viata, asiguratorii sunt obligati sa isi majoreze capitalul social pana la 12 milioane de lei (3,4 milioane de euro).

Multe societati de asigurare au anuntat deja ca vor opera majorari de capital pana la sfarsitul anului.

Daniel Tudor, presedintele companiei RAI Asigurari (Roumanie Assurance International), spune ca normele CSA sunt o masura buna. "Totusi, era mai bine daca majorarile se faceau dupa luna decembrie, dupa ce actionarii incaseaza dividendele. Decembrie nu este un moment potrivit pentru majorarea capitalului", a mai spus el.

La polul opus se afla directorul general al companiei ABC Asigurari, Laurentiu Plosceanu, care spune ca nivelul capitalului social nu este legat de volumul afacerilor companiei.

"Multa lume merge dupa principiul ca firmele mici, cu un nivel al capitalului social redus, nu sunt cele mai sanatoase din piata, dar nu este adevarat. Volumul afacerilor nu depinde neaparat de capitalizare", a explicat el.

De asemenea, Plosceanu spune ca normele CSA, care au drept scop alinierea la cerintele Uniunii Europene in ceea ce priveste capitalul social al asiguratorilor, nu au venit la momentul potrivit, deoarece nu a fost facut un studiu de impact asupra pietei.

"Suntem obligati sa majoram capitalul pana in primul semestru din 2006, chiar daca nu stim sigur ca ne vom integra in 2007", a declarat el.

Initial, normele CSA prevedeau suplimentarea capitalului social pana la sfarsitul primului semestru al anului, insa termenul a fost decalat cu sase luni. Aceasta decizie a fost luata in urma unui demers efectuat de companiile ABC Asigurari, Asitrans, Ceccar-Romas, Certasig, Euroasig, Mediterannea Assicurazioni si Nationala Asigurari.

Directorul ABC Asigurari spune ca este posibil sa mai fie realizata o astfel de actiune in curand.

* Cititi amanunte in suplimentul de asigurari care va aparea maine impreuna cu Ziarul Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO