Prima pagina

Victimele colaterale ale afacerii Montupet

23.06.2005, 20:11 36

Ratarea investitiei de 120 de milioane de euro pe care compania franceza Montupet urma sa o realizeze la Cluj a generat nu numai nemultumirea oficialitatilor, ci si pierderi substantiale pentru investitorii locali. Realizarea noii unitati de productie ar fi adus constructorilor, furnizorilor de echipamente electrice sau bugetului local beneficii de zeci de milioane de euro. O mare parte a pierderilor sunt in industria orizontala, constructorii fiind cei mai nemultumiti de pierderea contractului cu francezii. Specialistii din domeniul constructiilor estimeaza ca pierderile se situeaza in jurul a 2,5-3 milioane de euro, bani care s-ar fi obtinut numai din amenajarea celor 12 hectare de teren pe care Montupet urma sa isi ridice fabrica. Ionel Bidian, director general al firme Transilvania Constructii, spune ca numai amenajarea halei de productie a Montupet, pe o suprafata de 7.000 de mp, ar fi adus beneficii de peste 2 milioane de euro constructorilor locali.

Reprezentantii firmei romano-franceze Energom estimeaza ca au pierdut aproximativ 1,5 milioane de euro din cauza esecului afacerii Montupet la Cluj. Potrivit conducerii Energom, pe primele trei luni din 2005, indicatorii financiari ai companiei au inregistrat o scadere de 30%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

"Tranzitia politica a blocat toate marile proiecte de investitii, deoarece companiile au asteptat stabilizarea mediului economic si politic. Consider ca autoritatile locale nu ar trebui sa se gandeasca sa faca afaceri imobiliare pe spatele investitorilor", a spus Pascal Fesneau, directorul general al Energom.

De altfel, oamenii de afaceri implicati in astfel de proiecte dau vina in mod special pe inconsecventa factorilor de decizie de la nivel local. Gheorghe Pacoste, manager de proiect la parcul industrial Tetarom, spune ca firma Alpine Mayreder, care a castigat licitatia pentru amenajarea terenurilor din parc, este deja in pierdere.

"Lucrarea a trenat foarte mult din cauza ca s-au modificat proiectele de mai multe ori, acum suntem la al patrulea proiect. In plus, amplasamentul este dificil, materialele pentru terasamente sunt tot mai scumpe, asa ca inregistram deja pierderi de sute de mii de euro", afirma managerul de proiect.

Noua fabrica, cea mai mare investitie pe care Montupet urma sa o faca in afara Frantei, ar fi realizat componente cap-cilindru, in proportie de 60%, restul de 40% din productie fiind destinata altor componente auto (subansamble frana, jenti auto, tevi esapament etc.).

Chiria solicitata de reprezentantii locali pe metru patrat a fost considerata prea mare de catre francezi, care au anuntat mutarea proiectului in parcul industrial de la Ruse, din Bulgaria.

Cu o cifra de afaceri de 423 de milioane de euro in 2003, grupul francez detine in prezent mai multe fabrici in Franta, Spania, Marea Britanie, Canada si Mexic.

Montupet este furnizor pentru marile firme constructoare de masini din Europa (Audi, Seat, Ford, Volvo, Jaguar, Renault, Saab, Peugeot, Citroen etc.).

anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO