Prima pagina

Vosganian comisar, Frunzaverde ministru al apararii

Vosganian comisar, Frunzaverde ministru al apararii
26.10.2006, 19:41 12

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ieri ca l-a desemnat pe senatorul liberal Varujan Vosganian (48 de ani) pentru postul de comisar european din partea Romaniei. "Pretul" nominalizarii a fost cedarea de catre liberali a Ministerului Apararii (ministru Teodor Atanasiu) in fruntea caruia a ajuns democratul Sorin Frunzaverde, un apropiat al presedintelui Traian Basescu.
ZF a anuntat inca de vinerea trecuta (vezi foto) desemnarea lui Vosganian care, la bursa zvonurilor, avea ultima sansa in fata unor nume mai cunoscute precum ministrul de externe Mihai-Razvan Ungureanu sau ministrul integrarii Anca Boagiu. El este cunoscut drept un apropiat al premierului si s-a situat de partea lui Tariceanu in disputa cu disidentii din PNL, Teodor Stolojan si Valeriu Stoica.
Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso este asteptat astazi sa anunte portofoliul comisarului roman. Potrivit unor surse din Comisie, el va gestiona portofoliul minoritatilor sau s-ar putea ocupa de chestiuni fiscale preluand din atributiile comisarului pentru taxe Laszlo Kovacs.
Premierul a facut anuntul ieri la pranz inaintea sedintei de Guvern, dupa ce dimineata a avut intalniri cu presedintele Basescu si cu lideri PD. Premierul a anuntat comisarul dupa ce PNL a renuntat sa mai gestioneze Ministerul Apararii. Ministrul suspendat al apararii Teodor Atanasiu isi anuntase, de altfel, cu putina vreme inainte de nominalizarea comisarului demisia din functie. Basescu a semnat, la cateva ore dupa intelegerea politica dintre PNL si PD decretul de revocare a lui Atanasiu si pe cel de numire a lui Frunzaverde in fruntea Ministerului Apararii.
"Vreau sa va anunt inainte de a intra pe ordinea de zi, ca am facut nominalizarea pentru postul de comisar european pe care am trimis-o presedintelui Comisiei Europene. Numele persoanei este Varujan Vosganian si totodata vreau sa va spun ca acest demers pe care l-am intreprins a tinut seama de o serie de alte variante. (...) Din pacate, nominalizarea este pentru o singura persoana. Am convingerea ca Varujan Vosganian, cu experienta sa politica, cu profilul profesional pe care-l are, va putea sa indeplineasca aceasta functie importanta, care nu este una de ambasador care sa reprezinte interesele Romaniei, ci de ministru al UE, responsabil in egala masura de toate tarile europene. El va fi mandatat sa lucreze in interesul europenilor, al tuturor tarilor europene, deci si al romanilor", a afirmat Tariceanu la debutul sedintei de guvern.
Vosganian este absolvent de matematica si economie. Este doctor in economie al Academiei de Studii Economice Bucuresti. A intrat in viata politica in 1990. Dupa ce a fost deputat din partea Uniunii Armenilor, a fondat Uniunea Fortelor de Dreapta din Romania (UFD), partid pe care l-a condus intre 1996 si 2003. Dupa aceasta data UFD a fuzionat cu PNL, Vosganian primind in noul sau partid functii de conducere. Actualmente el este senator, presedinte al Comisiei de buget-finante din Senat si totodata purtator de cuvant al PNL. Este membru al Consiliului Expertilor Internationali ai Centrului European de Studii Politice, cu sediul la Bruxelles, un tink tank care se ocupa cu propunerea de solutii la cele mai controversate probleme ale Europei.
Pentru oamenii de cultura din Romania, Vosganian este cunoscut mai degraba ca poet decat ca economist. A scris mai multe carti de poezie si a luat mai multe premii.
"Este un poet excelent, dar si un foarte bun organizator atunci cand este vorba de a ordona lucruri complicate", spune poetul Ioan Es. Pop, editorul Ziarului de Duminica, supliment de cultura al ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO