Prima pagina

Vosganian: presedintii SIF sunt de acord cu ridicarea pragului

17.02.2005, 00:00 18

Prevederile din statutele societatilor de investitii financiare (SIF) care interzic actionarilor sa cumpere mai mult de 0,1% din actiunile acestora ar putea modificate prin lege, dupa ce presedintii celor cinci SIF-uri au fost audiati ieri de Comisiei Buget-Finante din Senat.
Potrivit presedintelui Comisiei, presedintii celor cinci SIF-uri sunt de acord cu ridicarea limitei de detinere de la 0,1 la 1% din capitalul social, prin modificarea legii pietei de capital, conform presedintele Comisiei Buget-Finante din Senat Varujan Vosganian.
"Procedura cea mai simpla ar fi fost printr-o ordonanta  de urgenta, dar cum bine stiti Guvernul evita astfel de modalitati. Prin modificarea legii, masura va putea fi adoptata de catre Consiliul de Administratie al SIF-urilor si nu mai este nevoie de o decizie a Adunarii Generale a Actionarilor", a spus Vosganian.
Toti membrii Comisiei de Buget-Finante din Senat, cu exceptia Silviei Ciornei (din partea PUR), au fost de acord cu majorarea pragului de detinere impus actionarilor SIF de la 0,1% la 1%. Ciornei a votat pentru mentinerea nivelului actual.
Reprezentantii SIF-urilor spun ca ridicarea pragului de detinere ar trebui sa fie insotita de prevederi care sa nu permita preluarea pachetelor majoritare de actiuni de catre grupurile de actionari prezenti deja cu cote importante actionariatul societatilor
"Pragul este o tinta falsa. Pragul nu este o problema. Importante sunt insa niste reguli care sa nu permita o preluare ostila a SIF-urilor. Deja sunt grupuri de actionari care depasesc 10-15% din capitalul social al SIF-urilor.  Sper ca ridicarea pragului se va combina cu o serie de masuri care sa impiedice o preluare a SIF-urilor", spune Theodor Mihaescu, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza activele SIF Muntenia.
De altfel, Vosganian a mai declarat ieri ca ridicarea pragului se va face concomitent cu impunerea unor sanctiuni stricte in cazul unor tentative de preluare ostila si cu instituirea unor reguli de guvernanta corporativa.
In urma cu un an, proiectul legii pietei de capital prevedea ridicarea pragului la 1%, dar limitau drepturile de vot ale actionarilor care detineau mai mult de 0,1% din actiuni. Prevederea nu a fost insa inclusa  in varianta finala a legii, reprezentantii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare declarand atunci ca stabilirea prin lege a unui prag de detinere nu este conforma cu legislatia.
In opinia lui Vosganian, pragul de 1% raspunde nevoii de a pastra obiectul initial de activitate al SIF-urilor, acela de organism de plasament colectiv, desi intr-o forma atipica. Totodata, acest nivel permite o anumita coagulare a actionariatului, fara a deschide calea catre o concentrare puternica sau preluarea majoritatii.
Presedintele Comisiei de Buget-Finante sustine ca argumentul principal de mentinere a pragului 0,1% pentru impiedicarea coagularii  actionariatului este nejustificat, intrucat, in fapt, exista o serie de cazuri in care s-au realizat concentrari prin intermediari. "Discutia cu limita de 0,1% este retorica. Exista cel putin la trei SIF-uri grupuri de interes care pot exercita presiuni. Conducerea SIF Oltenia a semnalat ca exista pericolul ca, in cazul acestei societati, sa fie chiar dobandita majoritatea", a precizat Vosganian.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis saptamana trecuta o instructiune care prevede ca SIF-urile trebuie sa isi modifice statutele astfel incat actiunile sa dea drepturi egale detinatorilor. Reprezentantii CNVM declarau ca instructiunea va obliga conducerile SIF-urilor sa elimine orice prag de detinere din statut.
Vosganian apreciaza insa ca sensul prevederilor actului normativ nu impun modificarea pragului de detinere. El sustine, de asemenea, ca o astfel de decizie nu poate fi luata de conducerea societatii fara consultarea actionarilor. Actiunile SIF-urilor au intrerupt ieri pe Bursa o usoara tendinta descendenta dupa declaratiile lui Vosganian, incheind ziua la preturi cu pana la 6% mai mari fata de cele din ziua precedenta.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO